Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actieve reuma tijdens zwangerschap leidt tot lichtere baby

Moeders met reumatoïde artritis krijgen vaak lichtere baby’s dan gezonde vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek waarop Yaël de Man van het Erasmus MC woensdag 1 juli promoveert. De promovenda pleit voor een betere begeleiding van zwangere reumapatiënten.
Actieve reuma tijdens zwangerschap leidt tot lichtere baby

Het geboortegewicht is lager naarmate de moeders tijdens de zwangerschap meer last hebben van de ziekte. De mate waarin het geboortegewicht daalt is vergelijkbaar met dat van roken van sigaretten tijdens de zwangerschap.

Roken
Het onderzoek toont voor het eerst aan dat actieve reuma bij de moeder een negatieve invloed heeft op het geboortegewicht van het kind. Hoe heviger de ziekte tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans is op een lager geboortegewicht. Toch valt het geboortegewicht nog wel binnen de normale grenzen. De Man: ‘De mate waarin het geboortegewicht verlaagt is te vergelijken met de daling in gewicht door roken tijdens de zwangerschap. Wat dat betekent voor de kinderen op lange termijn is onbekend. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig.’

PARA-studie
Voor haar onderzoek heeft De Man gebruikgemaakt van gegevens uit de zogenoemde PARA-studie waaraan 350 vrouwen met reuma uit het hele land hebben meegewerkt. De meeste vrouwen zijn thuis gevolgd door het onderzoeksteam van het Erasmus MC vanaf het moment dat zij een kinderwens hadden tot een half jaar na de bevalling. Wereldwijd zijn er nooit eerder zo veel vrouwen met reuma onderzocht voor, tijdens en na de zwangerschap. Dit omvangrijke onderzoek is medegefinancierd door het Reumafonds.

Door: redactie Nursing
Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.