Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actievoerders door politie uit zorginstelling gezet

Vijf medewerkers van vakbond Abvakabo en een Tweede Kamerlid zijn donderdag uit een zorginstelling gezet. Pleyade belde de politie toen de actievoerders het pand niet wilden verlaten.
plitie

De vakbond en Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) wilden folders verspreiden en spreken met haar leden op de werkvloer. Hiervoor was geen afspraak gemaakt en daarom gaf de zorginstelling aan dat de flyers achtergelaten konden worden, zodat verzorgenden zelf de folders konden verspreiden onder hun collega’s. Toen de vakbondsmedewerkers dit weigerden en zelf de informatie wilden verspreiden, belde de zorginstelling de politie. Na een gesprek met de agenten verlieten de actievoerders het pand.

 

Klachten bewoners

‘Iedereen heeft het recht om actie te voeren en dat ondersteunen wij ook. Medewerkers en bewoners hebben echter ook recht op een veilige en rustige werkplek. Als organisatie hebben we de verantwoordelijkheid om daarvoor in te staan’, aldus Pleyade. Volgens de zorginstelling leidde eerdere acties tot klachten van cliënten en verzorgenden. Daarom wil Pleyade dat de vakbond op afspraak de informatie verspreidt. ‘We hebben herhaaldelijk aangegeven dit te willen faciliteren met vergaderruimte en koffie en thee’, aldus Pleyade op haar website.

 

Aangifte

Woensdag deed de vakbond al symbolisch aangifte bij de politie, wegens ‘diefstal van vakbondsinformatie en schending van hun vakbondsrechten. De medewerkers vragen hiermee aandacht voor de tegenwerking die zij van Pleyade ervaren.

 

Werk neergelegd

De medewerkers voeren actie binnen hun instelling om de werkdruk aan te pakken, voor extra collega’s, gezonde roostering, en respect en waardering. Begin november dit jaar vond op een van de locaties zelfs een historische werkonderbreking plaats, waarbij 80% van het verpleeghuis twee uur lang het werk neer heeft gelegd.  Ook hebben medewerkers vorige week een dagboek gepresenteerd aan de wethouder waarin ze twee weken lang hebben beschreven onder welke omstandigheden ze moeten werken.

 

Negatieve publiciteit

Pleyade gaat op haar website in op de acties van de vakbond. Ze geeft aan over landelijke CAO-punten geen lokale overeenkomst met Abvakabo aan te gaan. ‘Wij verwijzen de Abvakabo terug naar de landelijke onderhandelingstafel.’ De zorginstelling vindt het jammer dat de vakbond continu voor negatieve publiciteit zorgt. ‘Dit doet geen recht aan de inspanningen van alle medewerkers om goede kwaliteit van zorg te leveren.’

Bronnen: Abvakabo FNV/ Pleyade

Foto: Lex van Lieshout (ANP)  

 

Wat vind jij van de acties van Abvakabo FNV? Geef je mening in de nieuwe poll en laat je reactie hieronder achter.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.