Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘Toezicht op ‘thuiszorg-cowboy’s’’

Gemeenten en zorgkantoren moeten toezicht houden op bedrijven die thuiszorgdiensten leveren. Dat stelt ActiZ, organisatie van zorgondernemers, in reactie op de berichtgeving in de Volkskrant.

In de Volkskrant werd afgelopen zaterdag bericht over misbruik van voorgeschoten AWBZ-gelden, waaruit de thuiszorg wordt gefinancierd. Zo schaften thuiszorgorganisaties dure wagenparken aan, terwijl geen zorg wordt geleverd.

Cowboy’s
Directeurvoorzitter Mariëlle Rompa van ActiZ waarschuwt voor de beeldvorming die door dit wangedrag ontstaat. ‘De organisaties waarover de Volkskrant schrijft, zijn geen lid van ActiZ. Maar iedereen die thuiszorg verleent, krijgt een knauw wanneer dit soort berichten verschijnen. Ik ben ervan overtuigd de ‘cowboys’, zoals de krant ze noemt, een marginaal verschijnsel vormen. Fatsoen moet je doen. Dat geldt ook in onze branche. Wie dat niet als norm aanvaardt, mag wat mij betreft hard aangepakt worden.’

Gemeenschapsgeld
Transparantie, toezicht en regels voor goed bestuur zijn volgens ActiZ de sleutelwoorden om de marktwerking in de thuiszorg goed te laten verlopen. Omdat de thuiszorg gebruikt maakt van gemeenschapsgeld, vraagt dit om een gedegen en open verantwoording. Rompa ziet daarbij een belangrijke rol voor de zorgkantoren.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.