Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz verwacht € 242 miljoen tekort wijkverpleging

Thuiszorgorganisaties verwachten voor 2015 een tekort van minstens € 242 miljoen euro op het beschikbare budget voor wijkverpleging.
Actiz verwacht € 242 miljoen tekort wijkverpleging

Dat blijkt uit een enquête onder 193 zorgorganisaties door Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers.

71% van de zorgorganisaties geeft aan dat zij het budget voor wijkverpleegkundige zorg in het eerste kwartaal van 2015 heeft overschreden. Bij 17% van de zorgorganisaties is sprake van een onderschrijding; 12% kon geen inschatting geven. Volgens Actiz zullen de budgetoverschrijdingen van het eerste kwartaal zich voortzetten wat zal leiden tot een verwachte budgetoverschrijding voor 2015 van € 242 miljoen.

Oorzaken

De ondervraagde organisaties noemen meerdere oorzaken voor de budgetoverschrijding. Zo is het budgetplafond opgelegd door de zorgverzekeraar te laag en is het landelijke financieel kader te krap. Ook ervaren sommige organisaties een toenemend aantal cliënten in de wijkverpleegkundige zorg.

Brief aan ministerie

Actiz vreest dat zorgorganisaties zich genoodzaakt voelen een cliëntenstop of bezuiniging op cliëntniveau in te voeren. In een brief aan het ministerie van VWS dringt Actiz er op aan dat er voor 2016 uitgegaan wordt van een reëel budget: ‘zodat we in 2016 niet opnieuw met een forse overschrijding te maken krijgen’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.