Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz wint kort geding over bemiddelingsbureaus zzp’ers

ActiZ spande voor de tweede keer een kort geding aan over de constructie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Zij won.

De rechter acht de constructie tussen bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) opnieuw in strijd met de wet. Dat is de uitslag van het tweede kort geding dat ActiZ had aangespannen tegen het ministerie van VWS en drie zorgkantoren. Ook sprak de rechter zich uit over de verantwoordelijkheid van bemiddelingsbureaus voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg.

Geen verantwoording
Het ministerie van VWS was van plan bemiddelingsbureaus in de AWBZ opnieuw te laten bemiddelen voor zzp’ers in de thuiszorg zonder dat die bureaus verantwoordelijk zijn voor de zorg. In februari 2009 achtte de rechter een convenant van VWS hierover in strijd met de wet. 
 
Oneerlijke concurrentie
Bemiddelingsbureaus voor zzp’ers in de AWBZ thuiszorg zouden opnieuw contracten kunnen afsluiten met zorgkantoren. De bemiddelingsbureaus zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van zorg – deze verantwoordelijkheid ligt bij de zzp’ers zelf. Volgens ActiZ ontstaat hierdoor een ongelijk speelveld voor reguliere thuiszorgaanbieders, die wel aan allerlei wet- en regelgeving moeten voldoen.

Convenant
Eind vorig jaar sloot VWS een convenant af over de positie van bemiddelingsbureaus en zzp-ers in de AWBZ thuiszorg. Daarin wordt de verantwoordelijkheid voor de continuïteit en de kwaliteit van zorg bij de zzp-ers gelegd, niet bij de bemiddelingsbureaus. Het convenant stond haaks op alle regels waar zorgorganisaties aan moeten voldoen. In februari jl. stelde de rechter ActiZ in het gelijk met de uitspraak dat het convenant in strijd was met de AWBZ, Kwaliteitswet Zorginstellingen en de WTZi.

Terug bij af
In de afgelopen zomer is gewerkt aan een oplossing van de problematiek. Een oplossing leek nabij toen ActiZ in juli een bestuurlijk akkoord met VWS bereikte waarin de kwaliteitseisen ook zouden gelden voor bemiddelingsbureaus. Van een ongelijkspeelveld zou dan geen sprake meer zijn, wat voor ActiZ een belangrijk punt is. Deze constructie werd door de Belastingdienst echter gezien als een werkgever-werknemerrelatie tussen bemiddelingsbureau en zzp’er. Voor het ministerie van VWS was de situatie daarmee weer terug bij af. VWS en de belastingdienst hebben plannen die erop neer komen dat bemiddelingsbureaus met ingang van 1 januari 2010 toch weer op de oude voet door kunnen gaan, dus in strijd met de rechterlijke uitspraak.

Contracten
Ook heeft ActiZ aanwijzingen dat zorgkantoren voor 2010 weer contracten hebben gesloten met bemiddelingsbureaus. ActiZ daagt daarom niet alleen VWS maar ook drie concessiehouders van zorgkantoren, Achmea, Menzis en Agis.

Gelijk speelveld
ActiZ benadrukt voorstander te zijn van concurrentie en nieuwe toetreders. Voor alle spelers moeten echter wel dezelfde regels gelden zodat sprake is van een gelijk speelveld. Dat is ook in het belang van de cliënt en de kwaliteit van de zorg.

Actiz
Door: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.