Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Acute hartdood door te snel werkende schildklier

Een te snel werkende schildklier is een mogelijke oorzaak voor een acute hartdood, één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse wereld.
Acute hartdood door te snel werkende schildklier

Mensen die geneesmiddelen gebruiken tegen een te snel werkende schildklier hebben een driemaal grotere kans op acute hartdood. Hoewel dit kan liggen aan de schildklierremmende geneesmiddelen, lijkt het waarschijnlijker dat de snel werkende schildklier hiervan de oorzaak is. Dat is de conclusie in het proefschrift van Charlotte van Noord, arts-onderzoeker bij het Erasmus MC.

Afwijkende schildklierhormoonwaarden
In twee onafhankelijke studies toonde Van Noord aan dat het gebruik van schildklierremmende geneesmiddelen een driemaal verhoogd risico geeft op acute hartdood. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door de schildklierremmende geneesmiddelen zelf. Het is echter waarschijnlijker dat de oorzaak ligt bij de te snel werkende schildklier waarvoor de geneesmiddelen worden gebruikt.
Van Noord komt tot deze conclusie omdat de patiënten die waren behandeld met schildklierremmende geneesmiddelen vlak voor hun overlijden aan acute hartdood toch nog afwijkende schildklierhormoonwaarden in hun bloed hadden. Bovendien overleden deze patiënten nog maar kort nadat zij waren gestart met schildklierremmende geneesmiddelen.

Door: redactie Nursing
Erasmus MC

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.