Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ademtherapie vermindert complicaties hart-ok

Als kwetsbare patiënten voorafgaand aan een open hartoperatie minimaal twee weken intensieve ademhalingstherapie krijgen, neemt de kans op longcomplicaties na de operatie sterk af.
Ademtherapie vermindert complicaties hart-ok

Dat is aangetoond in de PORT-studie, onderdeel van het programma ‘Better In, Better Out’ van het UMC Utrecht. De ademtherapie krijgt nu navolging in steeds meer ziekenhuizen. Ook voor andere operaties onderzoekt men in Utrecht en bij TNO Kwaliteit van Leven het nut van voorbereidende fysiotherapie. ZonMw heeft de studie beloond met een ZonMw Parel.

Verhoogd risico longcomplicaties
Longcomplicaties komen relatief vaak voor na een open hartoperatie. Zij leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis, hogere zorgkosten en zelfs een hogere sterfte. Uit de PORT (Pre-Operatieve Respiratoire fysioTherapie) studie, die door ZonMw, UMC Utrecht Divisie Hersenen, Agis en PT-medical werd gesubsidieerd, blijkt dat het mogelijk is om op al deze punten forse winst te boeken. Allereerst toonden de onderzoekers aan dat het goed mogelijk is om patiënten met een verhoogd risico te herkennen aan de hand van vier risicofactoren: leeftijd boven de 70 jaar, productieve hoest, diabetes mellitus en roken.

Training ademspieren
Vervolgens kregen deze kwetsbare patiënten met een verhoogd risico minimaal twee weken een dagelijkse training van de ademspieren. Er zijn apparaten waarmee men tegen een weerstand in ademt, zodat bij elke ademhaling de spieren getraind worden. Naast deze ‘inspiratory muscle training’ kregen de patiënten ademhalings- en hoestoefeningen. Uit het onderzoek bleek dat de patiënten zeer tevreden en gemotiveerd waren en dat de training veilig is. Complicaties deden zich niet voor.

Longtraining voor alle kwetsbare patiënten
Het effect op de longcomplicaties was indrukwekkend. In de groep die getraind had, kreeg 5,4% van de kwetsbare patiënten een ernstige longcomplicatie, terwijl in de controlegroep bij 16,1% een longontsteking of bronchitis optrad. De studieresultaten waren zo gunstig, dat het UMCU besloot om de studie voortijdig te staken en de therapeutische longtraining in te voeren voor alle kwetsbare patiënten die een open hartoperatie moeten ondergaan.

Thorax- en buikoperaties
De zeer gunstige resultaten bij hartpatiënten maken het aannemelijk dat fysiotherapie ook bij andere operatiepatiënten kan bijdragen aan het voorkómen van complicaties. Om dat aan te tonen, is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. In verschillende ziekenhuizen en vanuit TNO Kwaliteit van Leven lopen in het kader van ‘Better In, Better Out’ inmiddels onderzoeken bij kwetsbare patiënten die chirurgische ingrepen in de thorax of buik moeten ondergaan, patiënten die geopereerd moeten worden vanwege kanker en bij patiënten die opgaan voor een orthopedische ingreep aan de knie of de heup.

Door: redactie Nursing
ZonMw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.