Gemiddeld overleeft 20 procent van de slachtoffers in deze regio een hartstilstand. Maken omstanders gebruik van een AED, dan brengt 40 tot 50 procent het er levend van af. Vijftien jaar geleden overleefden in Noord-Holland slechts een op de tien mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
‘Meer AED’s in het openbaar’
Onderzoeksleider dr. R. W. Koster, cardioloog van het AMC: ‘De resultaten pleiten voor meer AED’s in het openbaar, met name in woonwijken. De meeste hartstilstanden vinden namelijk in en om het huis plaats. Bij wijze van spreken zou op elke hoek van de straat een AED moeten hangen. Daarbij moet de meldkamer een beroep kunnen doen op getrainde mensen in de buurt die de AED kunnen bedienen.’
Door: redactie Nursing
Reformatorisch Dagblad
Goede reactie, Ypie. Want dat is waar, zo heb ik het geleerd.
Wat mij stoort is dat de term hartstilstand word gebruikt in combinatie met de AED. Alleen bij ventrikelfibrilleren geeft de AED een schok bij een hartstilstand zou je toch zelf er bovenop moeten en reanimeren.
Natuurlijk is het wel zo dat voor een hartstilstand je ventrikelfibrilleren kunt hebben en als je dan schokt dat de AED levens kan redden
Is ook bekend in welke kwalitatieve gezondheidstoestand, die “bijna helft” dit overleeft?
De Hartstichting maakt op mij de indruk sterk gericht te zijn op het puur overleven; ik ben haast nog meer geïnteresseerd in het hoe……
Dit weet iedereen toch al lang?
Over de meldkamer die getrainde mensen in zou moeten zetten: in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland gebeurt dit al geruime tijd.