Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

AED effectief bij hartstilstand

Bijna de helft van de mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt, overleeft dit wanneer hulpverleners een automatische externe defibrillator (AED) gebruiken die in de buurt hangt. Dat concludeert de Hartstichting uit een onderzoek naar het effect van openbare AED’s in Noord-Holland.
AED effectief bij hartstilstand

Gemiddeld overleeft 20 procent van de slachtoffers in deze regio een hartstilstand. Maken omstanders gebruik van een AED, dan brengt 40 tot 50 procent het er levend van af. Vijftien jaar geleden overleefden in Noord-Holland slechts een op de tien mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

‘Meer AED’s in het openbaar’
Onderzoeksleider dr. R. W. Koster, cardioloog van het AMC: ‘De resultaten pleiten voor meer AED’s in het openbaar, met name in woonwijken. De meeste hartstilstanden vinden namelijk in en om het huis plaats. Bij wijze van spreken zou op elke hoek van de straat een AED moeten hangen. Daarbij moet de meldkamer een beroep kunnen doen op getrainde mensen in de buurt die de AED kunnen bedienen.’

Door: redactie Nursing
Reformatorisch Dagblad

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat mij stoort is dat de term hartstilstand word gebruikt in combinatie met de AED. Alleen bij ventrikelfibrilleren geeft de AED een schok bij een hartstilstand zou je toch zelf er bovenop moeten en reanimeren.
    Natuurlijk is het wel zo dat voor een hartstilstand je ventrikelfibrilleren kunt hebben en als je dan schokt dat de AED levens kan redden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.