Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

‘Effectiviteit griepprik nog onbewezen’

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de jaarlijkse griepprik voor verpleegkundigen influenza voorkomt bij bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en patiënten in ziekenhuizen.
‘Effectiviteit griepprik nog onbewezen’

Dat concludeert hoofdredacteur en onderzoeker Dick Bijl in het Geneesmiddelenbulletin van oktober, waarin hij eerdere onderzoeken naar de effectiviteit van de griepprik bespreekt. Hij concludeert dat sommige onderzoeken methodologische tekortkomingen tonen. Volgens Bijl is er weinig bewijs voor het nut van de vaccinatie, maar wel veel bewijs voor manipulatie van conclusies en verdachte onderzoeken.

Vaccinatie verpleegkundigen
Bijl beschrijft dat auteurs van een systematische literatuuroverzicht concluderen dat er geen effect van vaccinatie aantoonbaar is op specifieke uitkomsten, zoals in het laboratorium bevestigde influenza, pneumonie en overlijden door pneumonie. Maar wel op niet-specifieke uitkomsten, zoals influenza-achtige aandoening, huisartsbezoeken hiervoor en overlijden ongeacht de oorzaak. Deze effecten op niet-specifieke uitkomsten zijn moeilijk te interpreteren, zo geven de auteurs aan, omdat influenza-achtige aandoeningen door diverse soorten pathogene micro-organismen kunnen worden veroorzaakt en seizoensinfluenza slechts in geringe mate bijdraagt aan het totale overlijden ongeacht de oorzaak. Er is volgens de auteurs dus geen bewijs dat vaccinatie van verpleegkundigen influenza, lage luchtweginfecties, ziekenhuisopnamen en overlijden door pneumonie voorkomt bij oudere bewoners in verpleeg- en/of verzorgingshuizen. En ook is er nog geen wetenschappelijk onderzoek dat de effectiviteit van de griepprik ondersteund voor verpleegkundigen in ziekenhuizen.

Matig effect op ziekteverzuim
Daarnaast tonen de resultaten van gerandomiseerd onderzoek bij gezonde volwassenen aan dat influenzavaccinatie slechts een matig effect heeft op het verminderen van influenzasymptomen en het verlies van werkdagen, zo schrijft Bijl. Het is niet aangetoond dat vaccinatie een effect heeft op complicaties, zoals pneumonie, of de overdracht van influenza. Bij personen ouder dan 65 jaar konden geen conclusies worden getrokken over de werkzaamheid van influenzavaccinatie op het voorkomen van symptomen, ziekenhuisopnamen, complicaties en mortaliteit.

Gripprik aangeraden
De griepprik voor verpleegkundigen in ziekenhuizen, in de thuiszorg én zzp’ers in de zorg wordt zoals ieder jaar aangeraden, aldus het RIVM. Ook de Gezondheidsraad beveelt sinds 2007 de griepprik ook verpleegkundigen ten zeerste aan. Bijl schrijft dat vrijwel alle auteurs van de besproken onderzoeken aangeven dat meer onderzoek nodig is om de werkzaamheid en effectiviteit van de griepprik vast te stellen. ‘Dit onderstreept de noodzaak de indicaties op de voor influenzavaccinatie beter te funderen dan de huidige die is gebaseerd op onderzoek uit de periode voor 2007’, schrijft hij.

Lees het hele artikel ‘Werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie’ in het Geneesmiddelenbulletin van 14 oktober.

Lees ook de blog ‘Wel of geen griepprik?’ van blogger Jos Kaldenhoven.

Gerelateerd:
Griepprik voor verpleegkundigen weer beschikbaar

Geneesmiddelenbulletin
Door: redactie Nursing

15 REACTIES

 1. Heb de aflevering van tros radar bekeken, en vroeg me af waarom de gezondheidsraad niet aanwezig was.
  Als die griepprik echt nodig is en je krijgt negatieve berichten, dan moet je je toch daar tegen verdedigen en er voor zorgen dat en nog meer mensen voor die griepprik komen?.
  Nou ik werk zelf in de zorg, en al heel wat jaren, maar heb nooit griep gehad, echt nog nooit, dus waarom zou ik de griepprik moeten halen, als ik zelf nog nooit de griep heb gehad.
  Ik blijf er bij dat de mensen te vaak worden geïnjecteerd voor alles en nog wat, zo bouw je zelf toch ook geen weerstand op.
  Nee voor mij geen griepprik.

 2. Lees alle reacties
 3. Het jaarlijks wederkerend onderwerp. Laten we maar eens ophouden met deze discussie. Het is een ieder zijn eigen verantwoording en keuze om wel of niet de vaccinatie te laten zetten.
  Maar zodra de overheid of onze werkgever ons onder druk gaat zetten of zelfs te verplichten de vaccinatie te nemen, gaan we de verkeerde kant op en zullen wij ons moeten gaan beroepen op ons zelfbeschikkingsrecht.

 4. Nog nooit een griepprik gewild!!!!!
  Vindt dit weggesmeten geld en medische overcomsumptie die de gewone burger weer betaalt….
  Hoelang laten we ons nog voor gek houden door de onbetrouwbare en inadekwate medici die maar voorschrijven zonder na te denken en zonder de patiënt effectief te kennen.
  De pharmaceutische nijverheid alleen vaart er wel bij en wanneer zullen de politici eens werken aan een objectief medisch beleid zonder afhankelijk te zijn van de pharma, kijk maar naar de firma Servier in Frankrijk, een monsterproces staat hen te wachten maar wat zal het bijbrengen, meer dan 400 overlijdens…intriest.

 5. ”maar wel veel bewijs voor manipulatie van conclusies en verdachte onderzoeken.”
  Dat riep ik(e.a.) al tijdens de Mexicaanse griep maar driekwart van de mensen die hier reageerden dachten niet meer zelf na en werden een buikspreekpop van ab Klink.
  Hoe makkelijk zijn grote groepen mensen voor de gek te houden en mee te sleuren in een hysterie?

 6. interessant artikel (de genoemde link naar het geneesmiddelenbulletin).
  wat me vooral opvalt is dat de schrijver van het artikel een nogal stevige mening heeft over veel vormen van onderzoek. Observationeel is niet goed, gerandomiseerd ook niet.
  Zijn conclusie is heel duidelijk níet dat vaccineren slecht is. Het nut is alleen wat op losse schroeven komen te staan, oa doordat de farmaceutische industrie betaald voor de onderzoeken, en deze derhalve minder betrouwbaar zouden zijn.
  Tijd voor een goed opgezet groot onderzoek dus, om voor eens en voor altijd (of in ieder geval: voor voorlopig) duidelijk te krijgen wat het nut is van vaccineren. Want er ís wel onderzoek dat dit ondersteund, alleen dat is heeft niet genoeg statistische power.
  oh well. “There’s lies, damned lies and statistics”
  Het zal wel een eeuwig getouwtrek worden met veel gewijs over en weer over methodologische onjuistheden en schimmige financieringsbronnen.

 7. Gisteren 25/10 niet naar trosradar gekeken, advies kijk eens op hun website en draai het filmpje af, zegt veel he ….
  Ik laat me niet verplichten hiertoe, kunnen ze trouwens ook niet hoor.
  Zolang het niet bewezen is dat het een positief effect heeft, snap ik niet dat er zoveel mensen masaal de griepprik halen.

 8. De effectiviteit van de griepprik is prima bewezen. Sterker nog: in precies die artikelen die door de schrijver van dit stuk worden aangehaald. Dat de conclusies van dit stuk gepubliceerd zijn heeft mischien te maken met het feit dat de schrijver ook hoofdredacteur van het tijdschrift is.

 9. Mensen die een griepprik halen, hebben minder kans om griep te krijgen. Mochten ze de ziekte toch krijgen, dan verloopt die vaak veel minder ernstig. Het griepvaccinatieprogramma is daarmee zeker zinvol. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuw reageert hiermee op een bericht van het televisieprogramma Zembla. Daarin wordt gesteld dat het griepvaccin zijn werk slecht doet.
  De griepprik beschermt niet volledig. Dat is al lang bekend. Er zijn studies die laten zien dat het vaccin minder goed werkt bij oudere mensen. Desondanks vermindert de kans om griep te krijgen door vaccinatie met 70 tot 80 procent. Bij oudere mensen vermindert dit met 30 tot 70 procent.
  Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die komende winter het meest zullen voorkomen. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld. Omdat virussen snel veranderen is de bescherming het ene jaar beter dan het andere jaar.
  De voors en tegens van griepvaccinatie zijn zorgvuldig afgewogen door de Gezondheidsraad. Die adviseerde in 2007 de griepvaccinatie van ouderen te hand-haven en uit te breiden tot mensen van 60 jaar en ouder.De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat als taak heeft ministers en parlement te adviseren op het gebied van de volksgezondheid en het gezondheids(zorg)onderzoek.

 10. In mijn vorige baan als onderzoeksverpleegkundige werd ik min of meer verplicht de griekvaccinatie te nemen ,er werd zelfs gedreigd met geen verlenging van mijn contract bij geen vaccinatie.
  2 jaar achter elkaar ging ik braaf met mijn collega’s mee om me te laten vaccineren.
  Wat blijkt, 2 winters achter elkaar heb ik lopen snotteren,ziek en zwak geweest.
  Dit jaar geen vaccinatie meer. Ik ben liever 1 keer goed ziek van de griep dan een hele winter te lopen kwakelen

 11. Wat van groot belang is dat verpleegkundigen zich niet onder druk laten zetten om zich te laten vaccineren!
  Uit het artikel blijkt dat er nog steeds grote onduidelijkheid bestaat over de effectiviteit van de vaccinatie, dus ieder kan hier zijn/haar eigen conclusie uit trekken.

 12. Foute titel, dus foute boodschap, dus foute perceptie bij de massa!
  Effectiviteit griepvaccin is WEL bewezen en is, afhankelijk van leeftijd, 60 à 90%. Zal ik mijn 89 jarige mama dan maar geen vaccin meer geven? Natuurlijk wel!
  Jullie bedoelen dat -en de titel zegt iets anders- de vaccinatie bij verpleegkundigen “mogelijks” weinig of geen effect heeft op bewoners en patiënten en dat dit nog verder moet bewezen worden, oké. Noem het dan “verder te onderzoeken”. De boodschap in deze titel is “Laat je niet vaccineren!”.
  We zullen ons best maar doen om de vaccinatiegraad onder ons personeel zo hoog mogelijk te houden met zo’n titel!
  Kort door de bocht! Jammer!

 13. Om maar even niet voorbij te gaan aan (wel goed uitgevoerd) Amerikaans onderzoek waarin is aangetoond dat het kwik (om het houdbaar te maken) in de griepprik uitermate giftig is voor mensen:
  USA – Nieuwe studie bevestigt dat kwik in griepvaccin giftig is.
  Yet another peer-reviewed, scientific study proving the connection between the mercury in medicine and human illnesses has just been released. The latest study is the sixth one published in recent months. This report specifically examines the harm inflicted on developing fetuses and children by Thimerosal, a mercury-based compound routinely used as a preservative in flu shots. Members of non-profit groups like the Coalition for Mercury-free Drugs (CoMeD) are actively sharing the latest scientific data about the dangers of medical mercury with the public, largely because they recognize that the mercury in Thimerosal is a factor in numerous childhood diseases.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.