Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Euthanasieverpleegkundigen’ over drijfveren en emoties

Voor een artikel in het februarinummer interviewde Nursing verschillende verpleegkundigen die assisteren bij euthanasie. Ze spreken openlijk over hun drijfveren en emoties.
‘Euthanasieverpleegkundigen’ over drijfveren en emoties

Sinds april 2002 is in Nederland de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding van kracht, kortweg de Euthanasiewet. Deze meldt dat euthanasie strafbaar is, tenzij het wordt uitgevoerd door een arts en er aan speciale zorgvuldigheidseisen wordt voldaan. Hoewel er in de wet niet wordt gerept over verpleegkundigen, krijgen zij in hun werk wel degelijk te maken met euthanasie. Denk aan het signaleren van een euthanasiewens, het voeren van gesprekken met de patiënt en het begeleiden van familie.

Interviews
In Nursing februari vertellen drie verpleegkundigen die patiënten hebben begeleid bij euthanasie openlijk over hun ervaringen. Zo vertelt de 24-jarige Edwin over zijn eerste euthanasie, waarbij hij zijn patiënt begeleidde van haar opname tot aan de lift naar het mortuarium. De 54-jarige Thea werkt voor de Levenseindekliniek en heeft afgelopen jaar vijf patiënten begeleid met een stervenswens. Zij vertelt in Nursing: ‘Zoals een verloskundige geïnteresseerd is in de geboorte, heb ik dat met overlijden. Vlak voor de dood vallen alle schillen van mensen af. Ze laten zich zien zoals ze zijn, met hun dapperheid en angst. Toen de oproep van de Levenseindekliniek kwam, heb ik direct gesolliciteerd. Ik dacht: hier hoor ik thuis.’

Lees alle interviews in Nursing februari. Nog geen abonnee? Lees hier hoe je lid wordt.

Meer over euthanasie:
15 verpleegkundigen actief voor Levenseindekliniek
Veel aanmeldingen voor ‘euthanasieverpleegkundige’
‘Verpleegkundigen blijf weg van euthanatica’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.