Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen reden tot zorg over uitbraken MRSA’

De recente uitbraken van MRSA in drie ziekenhuizen vormen geen aanleiding om te vrezen voor een opmars van de multiresistente bacterie in Nederland. Dat zegt Christina Vandenbroucke-Grauls, hoogleraar medische microbiologie aan het VUmc, tegen Medisch Contact.
‘Geen reden tot zorg over uitbraken MRSA’

Afgelopen weken werden in het Medisch Spectrum Twente, het St. Jans Gasthuis in Weert en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem maatregelen genomen in verband met uitbraken van de MRSA-bacterie. Volgens Medisch Contact kan dit de vraag oproepen of de ziekenhuisbacterie terrein wint in Nederland, dat in vergelijking met omringende landen van oudsher een opvallend lage MRSA-besmettingsgraad heeft (minder dan 1% tegen 10 tot 30% in bijvoorbeeld Duitsland en België en meer dan 30% in onder meer Frankrijk en Engeland).

Stabiel
Maar het antwoord op die vraag is nee, aldus Vandenbroucke. ‘Sinds 2005 is het aantal gevallen in Nederland redelijk stabiel: rond de drieduizend per jaar. En dat zijn niet allemaal besmettingen, daar zitten ook dragers bij die niet ziek zijn. Er zijn af en toe uitbraken in ziekenhuizen en dan komt het even in de aandacht, maar van een grote toename is geen sprake. Ik zie geen reden om aan te nemen dat de recente uitbraken hier verandering in brengen.’

Geen risico
Vandenbroucke denkt dat de rel in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam er voor zorgt dat ziekenhuizen een besmetting met multiresistente bacteriën daarom nu snel zelf naar buiten brengen. ‘Dan lopen ze niet het risico dat een journalist ermee naar buiten komt en zegt: je hebt het stilgehouden.’

Volgens de hoogleraar neemt het  aantal besmettingen met ESBL-producerende bacteriën, zoals de Klebsiella wel toe. In tegenstelling tot MRSA is dat dus wel een groeiend probleem.

Gerelateerd:
Isala klinieken treffen maatregelen tegen VRE-bacterie
Opnamestop MST deels opgeheven
Rijnstate test oud-patiënten op MRSA
Opnamestop IC ziekenhuis Weert om MRSA

Lees ook de blog ‘Gevaarlijke Maasstadbeestjes’ van Sandra.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.