Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Geen seksuele handelingen binnen zorgrelatie’

Beroepsvereniging V&VN heeft een handreiking opgesteld voor het omgaan met aspecten van seksualiteit tijdens de beroepsuitoefening. Hierin staat dat er beroepsmatig geen plaats is voor seksuele handelingen door verpleegkundigen en verzorgenden binnen de zorgrelatie.
‘Geen seksuele handelingen binnen zorgrelatie’

De handreiking is opgesteld door de Commissie Ethiek van de beroepsvereniging. ‘Zo geven we meer duidelijkheid over het omgaan met verschillende aspecten van seksualiteit. Het geeft een afbakening tussen wat zorgvragers wel en absoluut niet van verpleegkundigen en verzorgenden mogen verwachten’, aldus Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN.

Seksuele handelingen
In de notitie wordt onder andere uitgelegd wat een gepaste bejegening is, wat gepast lichamelijk contact is, hoe je omgaat met seksueel gedrag van de zorgvrager en hoe je hieraan grenzen stelt. Ook vermeld de handleiding nadrukkelijk dat er vanuit beroepsmatig perspectief geen plaats is voor seksuele handelingen en gedragingen.

Veel meldingen door verpleegkundigen
Vorig jaar ontstond er ophef over seksuele handelingen in de thuiszorg. Een 24-jarige studente hbo-v kreeg toen van een PGB-cliënt de vraag hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden met wie de studente meeliep, deden dit en vonden dit normaal. Vakbond NU’91 kreeg vervolgens tientallen verhalen van verpleegkundigen en verzorgenden. De meldingen liepen uiteen van: in bed trekken, betasten, vragen om hulp bij het masturberen, seksuele verzoeken tijdens het wassen tot het bekijken van pornofilms tijdens het katheteriseren. Naar aanleiding van de vele meldingen, stelde NU’91 dat de Nationale Beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden moest worden aangescherpt.

NU’91 kritisch over handreiking
De vakbond is dan ook blij dat V&VN een handreiking heeft opgesteld. Toch zij ze ook kritisch over het document. ‘De handreiking bevat weinig nieuwe informatie en omvat twintig pagina’s waardoor het niet makkelijk is om mee te werken’, zegt Karin Weerts van NU’91. Liever zou zij een aanpassing in de beroepscode zien. ‘Aan de beroepscode moeten een paar zinnen worden toegevoegd waarin staat dat seksuele handelingen niet thuis horen in de zorg.’

De complete handreiking van V&VN vind je hier.

V&VN, redactie Nursing
Door: redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het spijt me, maar gezien het artikel is het dus wel een heet hangijzer. Het komt gewoon voor, schijnbaar, ook dat plegen er aan mee doen. Totaal onaanvaardbaar! Er zijn duidelijke grenzen aan mijn beroep, en dit gaat er ver overheen. Seksuele bevrediging van een patient/client… pff. Dat het een issue is om over te discusseren vind ik al vreemd. In de verpleging heb je het over professionaliteit, over de balans tussen nabijheid en afstand, over het bewaken van de (emotionele)grenzen. En ja, als een patient/client behoeftes heeft, kan daar over gesproken worden.
  Zelf maak ik wel eens opmerkingen mee die ik niet leuk vind. Dat maak ik dan ook kenbaar aan de patient, evt met de nodige humor. B.v bij het van onderen wassen Ha, lekker. Of een keer bij het verwijderen van een CAD Ha dat is net alsof ik bij m´n vrouw…. (vul zelf maar in). Ik laat dan altijd merken dat ik niet van zulke opmerkingen gecharmeerd ben…

 3. tjonge, jonge wat een onzin verhaal. iedereen die in de zorg werkt heeft een gedegen opleiding gehad en weet toch wat wel enniet kan.!!!!!!!!!!!!!
  je eigen behoeftes kun je zeker hier niet invullen.Dat voorbeeld vinden we genoeg bij de priesters.
  Ga aan het werk op de werkvloer en dan hoef je dit niet te schrijven.
  beroepsmatige mensen die hier “misbruik”van maken moeten goed gestraft worden. want het hoort gewoon niet.

 4. Praten over sexualiteit is wat anders dan de zorgverlener betrekken in. Nooit mag een zorgverlener betrokken raken in de sexuele behoeftes van de zorgvrager, cice versa. De zorgverlener kan slechts doorverwijzen en dat moet van het begin af aan duidelijk zijn.
  Instanties die sexuele diensten van hun personeel t.a.v. zorgvragers als normaal betrachten, dienen terstond aangeklaagd te worden voor medeplichtigheid aan sexueel misbruik.

 5. Het is voor mij abacadabra wat u daar klaarmaakt, en klinkt mij erg zweverig in de oren. Hoe had u die aandacht gezien ? We laten patienten niet te lang bloot liggen als dat niet nodig is, dekken mensen af met een handdoek bijvoorbeeld. Hoeveel meer aandacht had u gehad willen hebben ? Ik ben niet bezig met sex als ik mijn werk doe. Zoals u het neerlegt kan er ook niemand meer naar een sauna of naturisten camping.
  Laat ik even heel duidelijk zijn : sexuele handelingen door zorgverleners absoluut not done!
  Zorgvragers met sexuele behoeften, met name de jonge zorgvragers moeten wij als zorgverleners daar passende interventies op zetten. Er zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde bureaus die sex diensten verlenen aan mensen met een handicap.
  Ik denk niet dat er te makkelijk over word gedacht maar dat u er meer van maakt dan het is.

 6. Dan hoef je je nog niet te gedragen als een prostituee!! ( sorry )
  Dat is verre van professioneel, het hoort niet in de zorgverlening. Prima dat zorgvragers behoeften hebben, maar moet vervolgens worden gekeken op wat voor manier daar gehoor aan kan worden gegeven. Je schrijft ook dat de hulpverlener deze diensten MAG weigeren, mijn visie is dat de hulpverlener het MOET weigeren. Sterker nog, ik vind het rede voor ontslag als het gebeurt! Het gaat n.l. alle beroepscodes en gedragscodes te buiten en is absoluut niet professioneel. Als ik het dan in de persoonlijke sfeer trek, wat moeten de partners van de zorgverleners denken ?? Enig idee wat je vraagt van het gezinsleven van het personeel ? Ik denk dat dat ook grote gevolgen heeft. Ik denk ook niet dat iemand de gezondheidszorg in gaat om bij een patiënt seksuele handelingen te verrichten, dat kan en mag NOOIT door verpleegkundigen/ verzorgenden(-IG) helpenden, verpleegassistenten of ADL-assistenten ( geef er een naam aan) gebeuren. Je argument over ‘gelijkwaardigheid’ mag geen excuus zijn om te denken, ‘ik trek die cliënt maar af want dan zijn we gelijkwaardig’ Eigenaardige manier van denken. Als je dat vind denk ik dat je niet op de goede plaats in de zorg bent maar beter in een andere sector kan solliciteren.

 7. Jammer dat mensen hulpvragers en hulpverleners niet als volwassenen met elkaar kunnen omgaan. In 1980 ging ik werken voor de stichting Focus als ADL assistent. Uitgangspunt was een gelijkwaardige positie van bewoner en ADL assistent. Wat betreft seksuele hulpverlening was het uitgangspunt ook deze gelijkwaardige positie, de hulpvrager mag om de hulpverlening bij bevrediging vragen, de hulpverlener mag deze hulpverlening weigeren te geven, los het samen op. Wat is er mis aan het uitgangspunt gelijkwaardigheid? We hebben het toch over professionals in de zorg mensen die kiezen voor een beroep, aan de andere kant hebben we het over mensen die afhankelijk werden van de zorg, die hadden geen keuze. Het zou toch veel mooier zijn als je een gelijkwaardige positie kan nastreven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.