Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goede nachtrust speelt rol in herstel patiënt’

‘Verpleegkundigen besteden te weinig aandacht aan zorg voor een ononderbroken nachtrust. Eigenlijk houdt de gehele ziekenhuiscultuur hier onvoldoende rekening mee.’ Dat zegt Pascal Borzée, hoofdverpleegkundige in het centrum voor slaap- en waakstoornissen in Universitair Ziekenhuis Leuven. Hij vindt dat verpleegkundigen nogal eens vergeten dat een goede, ononderbroken nachtrust een rol speelt in het herstel van de patiënt.
‘Goede nachtrust speelt rol in herstel patiënt’

‘Het minderen van overlast in de nacht begint bij verpleegkundigen’, vindt Borzée. Een voorbeeld: op een gemiddelde ic vinden ongeveer 121 interventies plaats binnen 24 uur, 37 daarvan vinden ’s nachts plaats.* ‘Veel van deze interventies zijn niet noodzakelijk, maar worden routinematig gepland. Een patiënt krijgt bijvoorbeeld dagelijks medicatie om 12 uur ’s nachts. Bekijk of dat niet anders te plannen is, bijvoorbeeld om 10 uur ’s avonds. En moet die ochtendmedicatie per se om 6 uur ’s ochtends of kan dat ook wel twee uurtjes later?’

Verpleegplan 
Kijk ook eens samen met de arts kritisch naar het verpleegplan en probeer de frequentie van verpleegkundige interventies in de nacht te beperken. ‘Stel dat je ’s nachts de bloeddruk wilt controleren, weeg dan af of dat echt meerwaarde heeft. Bekijk elke patiënt afzonderlijk. Biedt het werkelijk meerwaarde om deze patiënt nu wakker te maken of is het waardevoller om de patiënt te laten doorslapen?’ Borzée erkent wel dat deze aanpak enige planning en organisatie vereist. ‘De aanpak zal niet van de ene op de andere dag veranderen, maar de verpleegkundige kan wel het verschil maken.’

*Hageman A. Slapen op de ic: een nachtmerrie? In: Nursing Vlaanderen, mei 2011, p. 11.

Deze tekst komt uit het artikel ‘Goede nachtrust begint bij verpleegkundige’, Nursing juli/augustus 2011, p. 34-38. Auteur van dat artikel is Marloes Oelen, redactie Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.