Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Agressie in ziekenhuizen nog erger dan tijdens pandemie’

Ziekenhuizen in heel Nederland zien steeds vaker agressieve patiënten en bezoekers, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs meerdere grote ziekenhuizen in Nederland.
Verpleegkundigen pauzeren samen in koffiekamer
Corona werd als belangrijke reden voor de toename van verbale agressie genoemd. Foto: ANP

Ziekenhuizen in onder meer Rotterdam, Utrecht, Gelderland, Zwolle en Amsterdam melden aan NU.nl een toename. Zo is het aantal agressie-incidenten in het OLVG in Amsterdam dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, aldus het bericht van de nieuwswebsite.

Meer dan een kort lontje

Volgens verschillende woordvoerders is er meer aan de hand dan het ‘korte lontje’ dat is overgebleven van de coronapandemie. Tijdens de coronapandemie meldden bijna alle ziekenhuizen meer agressie-incidenten. Patiënten en bezoekers waren gefrustreerd en ergerden zich aan de beperkende maatregelen.

Nog erger dan in de pandemie

Maar nu komt agressie onder patiënten en bezoekers nog vaker voor dan voor of tijdens de pandemie, aldus verschillende woordvoerders. Volgens hen zijn er verschillende redenen voor het geweld. Zo speelt de meer individualistische samenleving mogelijk een rol, net als de oorlog in Oekraïne die tot hogere prijzen heeft geleid – waar mensen stress en privéproblemen van ondervinden. Ook een taalbarrière leidt regelmatig tot onbegrip en frustratie, en uiteindelijk soms tot agressie.

Nursing-onderzoek naar agressie

Nursing besteedde al regelmatig aandacht aan agressie. In 2020 werd een onderzoek naar agressie in de zorg gepubliceerd, waaruit bleek dat meer dan driekwart van de verpleegkundigen dat jaar te maken had met agressie. Het volledige artikel lees je hier: ‘Omgaan met agressieve patiënt: snel de angel eruit (en dan begrenzen).

‘Agressie hoort er niet bij’

Begin 2022 was er weer een nieuwe lockdown en liep de agressie op de werkvloer de spuigaten uit. In maart publiceerden we een interview met agressie-deskundige Caroline Koetsenruijter. ‘Het is tijd om stevig op te treden,’ aldus Koetsenruijter. ‘Een dikke huid moeten kweken als verpleegkundige is niet normaal. Agressie hoort er niet bij, nooit.’ Het melden van agressie-incidenten is volgens haar waar verandering mee begint. ‘Ook al zit je er niet meer dat je bent uitgemaakt voor dom verpleegstertje of tyfushoer; toch melden.’ Lees het volledige artikel: Agressie in de zorg | ‘Een dikke huid moeten kweken is niet normaal’ 

Podcast over agressie

Luister ook zeker deze podcast waarin host Basti Baroncini in gesprek gaat met Arnold de Lange, veiligheidsregisseur in het Máxima MC in Eindhoven en Veldhoven. Hij houdt zich fulltime bezig met de veiligheid in en om het ziekenhuis. Waar zit volgens hem precies het probleem met agressie en wat zijn oplossingen om agressie tegen te gaan? Ook geeft hij tips om je werk als verpleegkundige zo veilig mogelijk te doen.

Wel of geen agressie?

Het ABCD-model is een handig hulpmiddel om te bepalen wat je wel of niet agressie kunt noemen, en wanneer je een situatie nog kunt oplossen of beter kunt weglopen. Dit model helpt jou en je team op een eenduidige manier naar agressief gedrag kijken, het bespreekbaar te maken en een plan van aanpak te bepalen. Beledigen, schelden, dreigen: wanneer is iets agressie? Check het ABCD-model

Aangifte doen van agressie

Begin april 2022 zei minister Langdurige Zorg Conny Helder dat medewerkers in de zorg sneller aangifte doen van agressie. ‘Zodat de veroorzaker een passende straf krijgt voor diens agressieve gedrag.’ Hoe gaat dat in zijn werk: aangifte doen van agressie? Lees het artikel: Agressie meegemaakt? Volg deze 6 stappen om aangifte te doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.