Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Door coronacrisis meer agressie richting zorgverleners, kwart ervaart fysiek geweld

Agressie en intimidatie op de werkvloer nemen de laatste maanden toe, zegt 60% van de ziekenhuismedewerkers. Een kwart krijgt te maken met fysiek geweld, zoals slaan, schoppen en/of spugen. Patiënten en bezoekers verzetten zich steeds meer tegen de coronamaatregelen.
In de Nursing WebTV over omgaan met agressief gedrag van patiënten en naasten geven deskundigen je onder andere tips over het begrenzen van een agressieve patiënt. Een voorbeeld van een tip: maak je stem lager.

Dat blijkt uit een enquête van vakbond NU’91 onder 1200 zorgverleners en een rondgang van radiozender BNR langs diverse ziekenhuizen.

Ervaringen zorgverleners

De belangrijkste resultaten uit de ledenpeiling van NU’91:

  • 60% ervaart de laatste maanden meer agressie en boosheid op de werkvloer, en zegt dat dit zich vooral uit in schreeuwende, scheldende patiënten en/of bezoekers.
  • 24% zegt fysiek geweld te ervaren, zoals slaan, bijten of schoppen
  • 45% van de patiënten reageert volgens zorgverleners geïrriteerd op de oplopende wachtlijsten
  • 58% van de patiënten en bezoekers is volgens zorgverleners geïrriteerd als ze worden aangesproken op het naleven van maatregelen
  • 29% van de patiënten en bezoekers luisteren niet als ze worden aangesproken op hun gedrag, aldus de bevraagde zorgverleners

‘Beveiliging in ziekenhuis opgeschaald’

Meerdere ziekenhuizen hebben de beveiliging opgeschaald, zoals Ziekenhuisgroep Twente en het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk, Dronten en Lelystad, zeggen zij tegen BNR. Bezoekers houden zich steeds minder aan de coronamaatregelen, geven de ziekenhuizen aan.

‘Ook thuis lastiggevallen’

Volgens voorzitter van NU’91 Stella Salden worden zorgverleners steeds vaker ook thuis lastiggevallen. Ze roept werkgevers op zorgverleners te stimuleren aangifte te doen. ‘Aangifte doen gebeurt nog te weinig.’ Dat komt mede omdat anoniem aangifte doen nu meestal niet mogelijk is, zegt Salden.

‘Aangiftes zorgverleners onderop stapel’

Volgens de vakbond belanden aangiftes van zorgverleners vaak onderaan de stapel of worden ze niet zorgvuldig genoeg behandeld, omdat de politie niet altijd goed weet wat er met een aangifte in een zorgsetting gedaan moet worden.

Bijna 85 procent van de verpleegkundigen had het afgelopen jaar te maken met agressie, zo bleek uit onze eigen enquête. Wij van Nursing vinden het belangrijk dat je daar goed mee omgaat. Hoe je dat het beste doet, bespreken we in een Nursing WebTV over agressie, die je nu gratis kunt terugkijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.