Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak agressie in de zorg onvoldoende

Hoewel de helft van het verzuim in de zorg wordt veroorzaakt door agressie en geweld, blijft de bestrijding ervan achter.
1iStock_69641119_.jpg

Dat concludeert de Inspectie SZW (sociale zaken en werkgelegenheid) in de sectorrapportage Gezond en veilig werken in de sector Zorg en Welzijn. Daarin beschrijft de inspectie geconstateerde arbeidsrisico’s bij inspectiebezoeken in de periode tussen 2013 en 2015.

Agressie

Agressie en geweld komen het vaakst voor: ongeveer 60% van de medewerkers in de sector Zorg en Welzijn komt weleens in aanraking met verbale of fysieke agressie. In 95% van de gevallen is de agressie afkomstig van patiënten/cliënten of bezoekers. In de GHZ en de GGZ worden medewerkers het vaakst geconfronteerd met agressie: ruim 70% van de medewerkers in deze branches heeft hier mee te maken. In de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT)- sector is dit ongeveer 55%. In ziekenhuizen komt agressie het minst vaak voor (ruim 40%).

Wat verstaan we eigenlijk onder agressie in de zorg? Doe de kennisquiz >>>

Ziekenhuizen

De Inspectie heeft in 2014 bij 48 ziekenhuizen geïnspecteerd op werkdruk, agressie, arbeidstijden en veilige naaldsystemen. Bij 38 ziekenhuizen stelde de inspectie één of meer fundamentele overtredingen vast. Deze ziekenhuizen kregen een waarschuwing of een eis tot naleving. In het rapport stelt de Inspectie dat ziekenhuizen weliswaar al enkele jaren bezig zijn om agressie en geweld aan te pakken, maar toch heeft bijna 80% van de ziekenhuizen hun aanpak van agressie en geweld niet op orde. ‘De belangrijkste knelpunten zijn voorlichting en onderricht aan medewerkers, de analyse van incidenten, de evaluatie van het gevoerde beleid en de getroffen maatregelen.’

VVT

Bij 64% van de 133 geïnspecteerde instellingen in de VVT werden overtredingen geconstateerd. ‘Zowel in de thuiszorg als binnen de muren van de instellingen wordt de zorg zwaarder en neemt de kans op agressie toe. Bijvoorbeeld bij dementerende ouderen die langer thuis blijven wonen,’ stelt de Inspectie. De voorlichting en training, agressieprotocollen en de alarmprocedure waren daar nog niet altijd op ingericht. Ook ontbrak nog bij een kwart van de instellingen een goede RI&E (risico inventarisatie en evaluatie).

‘Ik ben bespuugd, omdat cliënten zich niet veilig voelen’ Lees de blog van verzorgende Natasja Hendriks, die werkt op een  pg-afdeling in een verpleeghuis >>>

Herinspecties

In 2015 zijn herinspecties uitgevoerd bij 49 VVT-instellingen bij wie eerder overtredingen waren geconstateerd. Bij 80% van die instellingen waren de zaken inmiddels op orde of was men goed op weg met de aanpak van de tekortkomingen. 7 instellingen kregen een (nieuwe) waarschuwing voor het feit dat er onvoldoende voorlichting en instructie was over de aanpak van agressie en geweld en daarbij ook de uitwerking van melding en registratie van incidenten onvoldoende was. 3 instellingen kregen een boete omdat agressie en geweld niet opgenomen was in de risicoinventarisatie en -evaluatie en/of de arbeidstijden niet werden nageleefd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.