Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Haagse Zichtbare Schakels zijn een voorbeeld’

Ongeveer een kwart van de cliënten die te maken krijgen met het project Zichtbare Schakels in Den Haag heeft bij afsluiting van het traject meer regie over het eigen leven.
‘Haagse Zichtbare Schakels zijn een voorbeeld’

Het is één van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van de Hogeschool Rotterdam Transfergroep in opdracht van de Stichting Prozorg-plus, naar het project Zichtbare Schakels in Den Haag.

Wijkverpleegkundigen en Zichtbare Schakel
Het project Zichtbare Schakels in Den Haag maakte de afgelopen twee jaar deel uit van het landelijk gefinancierde programma. Toch wijkt de situatie daar af van de projecten elders, omdat deze wijkverpleegkundigen alleen Schakel-taken uitvoeren en in principe geen (of zo kort mogelijk) zelfgeïndiceerde zorg bieden. Elders zijn de Schakel-taken vaak gecombineerd met geïndiceerde verpleegkundige taken. De Haagse Schakels zijn volledig vrij in het invullen van hun dag en zou veel regelruimte opleveren.

Zelfredzaamheid cliënt
In opdracht van de Stichting Prozorg-plus onderzocht Hogeschool Rotterdam Transfergroep wat zorg- en welzijnsprofessionals kunnen leren van de Haagse Zichtbare Schakels. Wat zijn de succesfactoren van hun werkwijze, hoe helpen ze de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten en wat hebben ze nodig om hun werk goed te doen? 

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:
De Schakels dragen bij aan de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen. Ongeveer een kwart van de cliënten heeft bij afsluiting van het traject meer regie over het eigen leven. 
– De informele zorg is meer betrokken (bijvoorbeeld in de vorm van vrienden en familie), de mantelzorg heeft ondersteuning gekregen en de formele zorg is beter georganiseerd.
– De Schakels besparen kosten, onder andere door het voorkomen van zorg in de tweede lijn.
– De Schakels zijn voor cliënten vaak het lichtpuntje in een uitzichtloze situatie. Ze hebben geen vooroordelen, laten de cliënt in zijn waarde, nemen hem serieus en dringen niets op. Daardoor groeit bij cliënten het vertrouwen dat ze hun situatie kunnen verbeteren. 
– Een succesfactor is het vermogen van Schakels om een persoonlijke relatie aan te gaan met de cliënt. Ze komen bij mensen thuis, nemen de tijd en bepalen samen wat nodig is. Om hun werk goed te doen, moeten de Schakels over een breed palet eigenschappen, vaardigheden en kennis beschikken. Zij moeten methodisch breed opgeleid zijn, maar ook goed kijken naar de mens die voor hen zit, naar de situatie en naar de context.
– De  huidige verpleegkundige opleidingen sluiten niet goed aan bij de ‘wijkverpleegkundige nieuwe stijl’. Willen we meer mensen goed opleiden voor dit vak, dan moet het hoger beroepsonderwijs veranderen.

Voortzetting Zichtbare Schakel
In Den Haag kunnen de wijkverpleegkundige Schakels hun werk voorlopig voortzetten. Toch is dat niet overal zo. Want hoewel de ministers van VWS en Binnenlandse Zaken hebben besloten om door te gaan met het programma, gaan de gelden hiervoor de komende twee jaar naar de gemeenten. V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen ziet het somber in: ‘Nu blijkt dat de gemeenten in minder dan de helft van de gevallen doen. Een recente enquête onder zo’n 150 wijkverpleegkundigen die nu nog als Zichtbare Schakel werken wijst uit dat in slechts de helft van de gevallen deze succesvolle projecten – min of meer – worden gecontinueerd. Gemeenten besluiten om het geld aan andere zaken uit te geven. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op de kwaliteit van zorg aan bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, maar ook op de inzet van wijkverpleegkundigen. Terwijl daarin volgens het recente Regeerakkoord juist geïnvesteerd moet worden.’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

2 REACTIES

  1. Dit is toch wat buurtzorg al lang doet? Ik word overigens gek van dat telkens praten over wat anderen in hun vrije tijd en leven moeten doen aan mantelzorg. Die gaan wij dan begeleiden!Zo zitten al veel hulpverleningssituaties in elkaar: wij praten u doet het.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.