Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Hoogopgeleide verpleegkundige nodig in verpleeghuis’

Kwetsbare ouderen kunnen beter in een verpleeghuis revalideren dan in een ziekenhuis. Daarom is het van belang dat meer verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de verantwoordelijkheid nemen voor zorg aan deze ouderen en in een verpleeghuis gaan werken.
‘Hoogopgeleide verpleegkundige nodig in verpleeghuis’

Dat schrijft verpleegkundig specialist Andrea van Dool woensdag in een opiniestuk in de Volksrant. Ze is werkzaam in het Marnix Revalidatiecentrum voor ouderen.

Volgens Van Dool leidt ziekenhuisopname van kwetsbare ouderen tot achteruitgang. ‘Het ziekenhuis probeert de ziekte zo goed mogelijk te behandelen, maar er is te weinig aandacht voor het behoud van de zelfstandigheid en de kwaliteit van leven van de patiënt’, schrijft Van Dool. Daarom pleit zij voor revalidatie voor kwetsbare ouderen op lichamelijk en geestelijk gebied binnen de verpleeghuizen.

Revalidatie in verpleeghuis
Voorbeelden van succesvolle revalidatie programma’s in verpleeghuizen bestaan al. Zo noemt Van Dool het Zorgprogramma voor Preventie en Herstel, een programma waarbij de kwetsbare oudere snel mogelijk na de ziekenhuisopname start met de revalidatie in het verpleeghuis. En de geriatrische revalidatie waarbij een patiënt na letsel als gevolg van een ongeval heup- of knieprothese, amputatie, na een operatie of ernstige ziekte als binnen twee dagen overgeplaatst worden naar het verpleeghuis. Dit houdt in dat de medium care binnen het ziekenhuis komt te vervallen en over wordt genomen binnen het verpleeghuis.

Gespecialiseerde verpleegkundigen
Hierdoor specialiseert het verpleeghuis zich dus steeds meer in hoog complexe zorg aan ouderen. En daarom wordt het ook steeds belangrijker om hoog opgeleid en gespecialiseerd personeel aan te trekken in verpleeghuizen. Van Dool: ‘Het aantal kwetsbare ouderen zal alleen maar toenemen. Het is voor hen van groot belang dat ze zo lang mogelijk een grote mate van zelfstandigheid kunnen behouden, ook na revalidatie. Hiermee zal de kwaliteit van leven toenemen. Laten we de verantwoordelijkheid nemen voor deze kwetsbare groep als professionals en ons niet alleen bezig houden met de onkunde en misstanden in de zorg.’

Volkskrant
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

5 REACTIES

  1. Herkenbaar! Heb tijdje als verpleegkundige (4) en tevens als student op revalidatie afdeling in verpleeghuis gewerkt. Op deze afdeling werkten alleen verzorgenden met de clienten, daarnaast was een verpleegkundige werkzaam, als coordinerend vp.
    Ik miste het verder denken van en over de zorg op de afdeling. En merkte dat hier binnen vp-huis verbetering nodig is.

  2. Lees alle reacties
  3. @ Pien, Marianne: Prima nivo 4/5 in verpleeghuizen/psychogeriatrie.
    Maar dan wel alle zorg meewerkend op de huis/slaapkamers!!!!en geen dure schakel tussen arts, pc en verzorgenden aan bed. Dan komt het de kwaliteit zeker ten goede. Goed voorbeeld…doet goed volgen

  4. Ja, ook om de kwaliteit van zorg op peil te houden. Binnen Osira Amstelring zijn in elke lokatie kwaliteitsverpleegkundigen aangesteld, waarna de inspectie een grote vooruitgang constateerde op het gebied van de kwaliteit van zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.