Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

‘Hypnotiseren kinderen is publiciteitsstunt’

De Vereniging tegen de Kwakzalverij noemt het 'een raadsel' dat het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag medewerkers wil opleiden voor een speciale hypnosetechniek bij kinderen.
‘Hypnotiseren kinderen is publiciteitsstunt’

Gisteren werd bekend dat ruim dertig medewerkers van het Juliana Kinderziekenhuis, zowel artsen als (kinder-)verpleegkundigen, een cursus kunnen volgen om de hypnosetechniek onder de knie te krijgen. De hypnose moet kinderen in een trance brengen waardoor angst, stress en pijn verdwijnen. ‘Het is bedoeld als een afleidingstechniek. Bij een stressvolle situatie kan de zorgverlener in overleg met kind en ouders deze technieken toepassen,’ aldus woordvoerder Marnix Beekmans van het ziekenhuis tegen Nursing.nl.

‘Hypnose werkt niet’
De Vereniging van Kwakzalverij, die als doel heeft kwakzalverij en evaluatie van alternatieve behandelmethoden te bestrijden, noemt het een raadsel waarom het Juliana Kinderziekenhuis in de hypnose-cursussen investeert. ‘En dat terwijl er onvoldoende bewijzen zijn dat hypnose daadwerkelijk werkt,’ aldus Frits van Dam, psycholoog en secretaris van de Vereniging. Hij denkt dat het ziekenhuis met het nieuws een publiciteitsstunt voor ogen heeft. ‘Ziekenhuizen hebben tegenwoordig veel behoefte aan extra aandacht in de media.’

Afleidings- en ontspanningstechnieken
Het ziekenhuis laat via een bericht op de website weten dat de grote media-aandacht niet de bedoeling was. ‘Onze zorgverleners gaan zich bezighouden met afleidings- en ontspanningstechnieken. In de internationale medische terminologie vallen deze technieken onder de term hypnose’, reageert woordvoerder Beekmans.

Geen wetenschappelijk onderzoek en placebo-effect
Volgens Van Dam is er geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat voldoende bewijs levert voor de werking van hypnose. ‘De onderzoeken die zijn gedaan bij kinderen, waren onder heel kleine groepen. Daar kun je niet uit afleiden dat het werkt’, zegt Van Dam, die zelf ook onderzoek deed naar hypnose. Hij vergelijkt het effect van de hypnose met het placebo-effect. ‘Door de hypnose krijgt het kind meer aandacht, er is meer zorg voor het kind waardoor het zich mogelijk beter zal voelen. Ook wordt door de hypnose de aandacht afgeleid van de pijn, waardoor het kind zich er minder mee bezighoudt en er daardoor misschien wat minder last heeft.’

Psychosociale zorg
De Verenging tegen de Kwakzalverij waardeert het wel dat het ziekenhuis oog heeft voor dit soort zorg, maar Van Dam is van mening dat er dan beter geïnvesteerd kan worden in bijvoorbeeld psychosociale zorg zoals maatschappelijk werk.

Vereniging tegen de Kwakzalverij
Door: redactie Nursing

16 REACTIES

 1. Madeleine: dat maakt het proefschrift dus direct nutteloos. Overigens vind ik de punten die Vermeulen aanhaalt vrij ernstig aangezien ze zeer duidelijk de wetenschappelijke stoelpoten van het proefschrift doorknagen. En dan heb je proefschriftelijker wijs weinig meer om op te staan. Mind-body therapie is volgens mij trouwens geheel wat anders en op deze manier verwijzen naar Pubmed/Cochrane/etc is nutteloos. Dat is zoiets als: zoek het zelf maar uit. (nu heb ik dat gedaan, maar op deze manier doe je lijken alsof Pubmed vol staat met goed onderzoek ten faveure van hypnose als pijnbestrijding, wat NIET het geval is)
  Nogmaals: hypnose tegen pijn is mensen onzin op de mouw spelden. Als we het gaan hebben over het zinvol toepassen van placebo’s dan is dit naar mijn idee de meest foute weg die we kunnen bewandelen. En dat is jammer, want goede kennis van het placebo-effect is naar mijn mening van enorm belang. Maar dan niet met hypnose. Integendeel. Wat we weten over het placebo effect zou ons bij onszelf als zorgverlener moeten brengen, niet daar vanaf met een of andere hocus-pocus behandeling.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het niet met DIMschool eens. Het gaat er mij niet om wel of niet gelijk. Het gaat er mij om, dat je het kind niet kan bezoedelen. Een kind kan echt wel aanvoelen of iets goed of niet goed voor hem of haar is. Een kind heeft nog een sterke intuitie. Sterker dan die van volwassenen over het algemeen genomen. Een volwassene reageert vaak vanuit zijn of haar eigen angst voor iets wat onbekend is. GOede begeleiding is ten allen tijde belangrijk. Dat geldt ook voor pijnstilling. Overigens paracethamol is schadelijker voor het jonge lichaam dan een hypnose. Ik geloof er niet in, dat een brein bezoedeld wordt. er zal echt geen blijvende schade aangericht worden. Overigens gaat het niet om het brein, maar om een onderbewust proces. Angsten voor pijn of wat er mee temaken heeft, wordt met hypnose behandeld. IUk geloof juist, dat het kind uiteindelijk vele malen beter om zal leren gaan met pijn en angsten. Als er daarna mogelijk andere dingen naar boven komen drijven van angsten, emoties, is dat echt niet verkeerd. Het is dan zaak van de ouder dit op te pakken en het kind verder op weg te helpen op zijn of haar pad. Dat is nl. de taak van de ouder. Beter op vroege leeftijd, dan doormodderen met problemen, zoals zo veel oude van dagen gedaan hebben.

 4. Het is helemaal niet gezond het brein van mensen te beïnvloeden, tenzij je bewust wil meedoen aan sensatieprogramma’s zoals ‘Ik weet wat je deed’… Vooral de hersenen van kinderen mag men niet bezoedelen: het zal negatieve weerklank vinden van zodra ze volwassen worden, gegarandeerd! Mijn advies: roer niet in het onderbewustzijn van kinderen en vooral de post-suggesties die men kan geven zijn schadelijk, levenslang.

 5. Het wordt tijd dat de Vereniging tegen Kwakzalverij verboden wordt. Zij zijn een tot haat aanzettende club en behoorlijk bezig met discriminatie. Kwakzalverij is op jouw afdeling babies laten sterven terwijl je in het bestuur van de vereniging tegen kwakzalverij zit, eea onder leiding van Dr. Renckens

 6. Bram: de wijze waarop je het proefschrift beoordeelt is mede afhankelijk van wie er naar kijkt.
  Kijk verder ook op de meest gerespecteerde medische databases voor wetenschappelijk onderzoek. En al is het deels placebo-effect, minder pijn blijft minder pijn. Mind-body therapie werkt en dat is in veel gevallen bewezen.

 7. De kwakzalverij vereniging is de allerergste in zijn soort, vet onder de plak bij de farmacie en zijn financien. De laatste eeuw zijn er allerlei medicijnen ontwikkeld die volgens hun werken. Deze medicatie laat mensen ook denken dat iets er niets is of dat iets minder erg is, dat doet hypnotherapie nou ook maar dan zonder de toxicologische effecten!
  Tevens vind ik de onderbouwing van dhr van Dam ook niet erg wetenschappelijk maar vooral suggestief….

 8. De vereniging vergelijkt hypnose met het placebo-effect. Dat is goed nieuws, want placebo’s werken vaak prima!
  Ik merk in mijn praktijk (www.zoninjeleven.nl) ook dat veel van mijn klanten er baat bij hebben. Het wordt tijd dat de negatieve associaties die bij het begrip hypnose horen overboord gaan. Het is niet anders dan een andere staat van bewustzijn. Mijn kinderen verkeren dagelijks in trance, bijvoorbeeld als ze tv kijken.

 9. Ik wordt een beetje moe van die vereniging tegen de kwakzalverij. Alles wat maar riekt naar alternatieve therapieën, wordt afgedaan als kwakzalverij, niet wetenschappelijk. Ze hebben veel te veel macht en inspraak.Ook bij de landelijke overheid. Laat ze als je blieft ophouden . Er zijn zooo veel mensen, die er bovenop gekomen zijn dankzij alternatieve therapieën en geneeswijzen. Mij incluis. Hypnose wil wel degelijk helpen om kinderen in dit geval af te leiden. En als een middel goed inzetbaar. Zal per persoon ook wel verschillen hoe de uitwerking is. Maar dit geldt voor alle therapieen en geneewwijzen. Wat bij de een werkt hoeft niet perse bij de andere helpen. We zijn allemaal individuen. Dus allemaal heel verschillend. Het is dus belangrijk te kijken wat bij je past. Dat is tevens de zwakte van de wetenschap. Die gaat uit van de algemene deler. De alternatieve zorg gaat uit van het individu.
  Wat mij betreft: gewoon doorgaan Juliana ZH.
  Trouwens in Nederland lopen hopeloos achter wat betreft het integreren van reguliere en alternatieve zorg, in vergelijking met Duitsland. Wat dat betreft is Nederland vreselijk conservatief.

 10. En zelfs al zou (zoals van Dam zelf beweert) placebo-effect vermindering van de klachten veroorzaken, dan nog zou het slim, verstandig en vooral patientgericht zijn om het als middel n te zetten.
  Bovendien (alweer zoals van Dam beweert) “wordt door de hypnose de aandacht afgeleid van de pijn, waardoor het kind zich er minder mee bezighoudt en er daardoor misschien wat minder last heeft.”. Tja, mijn conclusie is dan simpel en helder: vooral toepassen want ‘door hypnose’wordt de aandacht afgeleidt (enovoort) en heeft tenminste een deel van de kinderen daar baat bij. Klinkt mij niet veel anders in de oren dan wat op heel veel wel reguliere, en door diezelfde van Dam toelaatbaar is omdat het Evidence Based middelen zijn, van toepassing is.
  Helaas het die van Dam waarschijnlijk geen kinderen die bijvoorbeeld met pijnklachten in een ziekenhuis terecht komen en waarvoor hun lijden een gruwel is voor de ouders en een ware lijdensweg voor de kinderen. Alles dat ook maar enigszins de kans biedt opondersteuning zou dan aangegrepen moeten worden.
  Wat mij persoonlijk betreft: als zou een medicijnman uit donker Afrika met botjes en as rond hun bedjes dansen en zo veroorzaken dat ze minder pijn hebben: mijn zegen heeft die medicijnman en ik wil er zelfs wel oor betalen, evidence based of niet.

 11. Hypnose of hypnotherapie heeft vooral vorig jaar de overgang gemaakt van ‘alternatief’ naar ‘regulier’. Allereerst promoveerde in Nederland de kinderarts Dr Ariane Vlieger op een goed proefschrift over hypnose, aan de Universiteit van Amsterdam. In haar proefschrift aandacht voor de waarde van hypnose bij onbegrepen buikklachten bij kinderen. Het resultaat van dit proefschrift is dat anno 2009 meer reguliere kinderartsen kinderen met onbegrepen buikklachten gaan verwijzen naar gecertificeerde hypnotherapeuten. Er zijn talloze publicaties op het gebied van hypnose. Kijk op pubmed en oordeel zelf.
  Dhr van Dam is eenvoudigweg slecht geinformeerd.

 12. Het ziekenhuis begeeft zich ten opzicht van de vereniging tegen de kwakzalverij op glad ijs. Ik persoonlijk vind het een dappere stap om hypnose aanvullend in te zetten en minstens te laten zien dat het wel zinvol kan zijn voor een aantal clienten. Kijk eens of dit wetenschappelijk kan worden gebruikt met een onderzoek naar wetenschappelijk bewezen goede resultaten ten gevolge van hypnose, waardoor Dhr van Dam en de collegae uit zijn vereniging van kwakzalverij tevreden kunnen worden gestemd. Overigens gaat het niet om dit tevreden stellen van deze vereniging maar om het geven van goede zorg op een goede manier aan clienten met de angst, spanning en andere verschijnselen waarbij hypnose een rol kan spelen.
  Meneer van Dam…..Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan dat maatschappelijk werk of psychosociale zorg helpt bij angst,stress en pijnbeleving? Als dit niet is, zou het dan ook niet op een placebo-effect kunnen wijzen? Net zo’n boute uitspraak zoals Dhr. van Dam over hypnose doet.
  Dit staat even los van de werkelijke kwaliteit van maatschappelijk werk of goede psychosociale zorg waaraan ik niet twijfel. Mijn haren gaan regelmatig overeind als iemand zich beroept op alleen empirisch geverifieerde zaken. Er is veel meer te beleven op de wereld dan dat wat wetenschappelijk onderzocht is. Als iets helpt en het is onschadelijk, dan is het een prachtige aanvulling om de kwaliteit van het effect van de behandeling te verhogen. Daar gaat het om en plak daar niet meteen het woord placebo aan vast.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.