Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ik zocht verdieping en wilde graag onderzoek doen’

Een verpleegkundige carrière kent vele wegen. Irene Jongerden begon als hbo-verpleegkundige, en promoveerde onlangs op onderzoek naar twee uitzuigsystemen voor het bronchiaal toilet. ‘De keuzes die ik maakte komen voort uit interesse voor onderzoek.’
‘Ik zocht verdieping en wilde graag onderzoek doen’

Welke route heb je doorlopen?
‘In 1989 haalde ik mijn diploma hbo-v en vervolgens ging ik driekwart jaar als verpleegkundige werken in een algemeen en een psychiatrisch ziekenhuis. Aansluitend heb ik drie maanden gereisd. Daarna studeerde ik Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting Verplegingswetenschap aan de toenmalige Rijksuniversiteit Limburg (tegenwoordig Universiteit Maastricht). Ik studeerde voltijds, en daarnaast werkte ik als oproepkracht in de wijkverpleging in Maastricht. In 1993 studeerde ik af, waarna ik een tijd het werken als wijkverpleegkundige combineerde met projectmatige werkzaamheden (met name gericht op het meten van kwaliteit van zorg). Vanaf 1995 ging ik fulltime aan de slag als stafmedewerker in het AMC. Omdat ik me meer wilde verdiepen en graag onderzoek wilde doen heb ik in 1999 een overstap gemaakt naar een parttime onderzoeksfunctie in het UMC Utrecht. Vanaf eind 2002 kwam ik bij de intensive care terecht en kreeg ik de mogelijkheid om een vraag vanuit verpleegkundigen uit te werken tot een onderzoeksvraag.’

Waarom maakte je deze keuzes?
‘De keuzes die ik gemaakt heb komen voort uit een interesse voor onderzoek. Na de hbo-v merkte ik dat ik nog niet was uitgeleerd. De informatie over Verplegingswetenschap sprak mij erg aan, omdat de opleiding me handvatten zou bieden ter verdieping. Een bezoekje aan de open dag bevestigde mijn enthousiasme en de keuze om door te studeren was gemaakt. Mijn eerste functies na Verplegingswetenschap kwamen eigenlijk gewoon op mijn pad, ik zocht er niet bewust naar. Na diverse projecten koos ik toch (weer) voor het onderzoek. Ik wilde wat doen met de wetenschappelijke kant van mijn opleiding.’

Heb je wel eens spijt gehad van een carrièrekeuze?
‘Ik ben nooit zo bewust bezig geweest met m’n carrière, heb de keuzes gemaakt omdat de inhoud van de functie me aansprak of omdat een functie of opdracht zich aandiende. Ik heb nergens spijt van omdat alle banen stuk voor stuk leerzaam zijn geweest.’

Raad je anderen aan jouw pad te volgen?
‘Ik kreeg vaak een tijdelijk contract en dat is nogal onzeker. Maar het bood veel verdieping en uitdaging: het betrof vaak een nieuwe functie, met niet of nauwelijks directe collega’s vanuit eenzelfde achtergrond. Daar heb ik veel van geleerd. Een nadeel is dat de functie van onderzoeker vaak slecht te combineren is met de patiëntenzorg. Als je echter geen mogelijkheden meer ziet in de patiëntenzorg maar wel graag een steentje wil bijdragen aan de ontwikkeling van het verpleegkundig vak, zou ik je zeker aanraden om dit pad te volgen.’

Wat heeft het je opgeleverd?
‘De keuzes die ik maakte hebben me een grote mate van zelfstandigheid en vrijheid opgeleverd. Ik ben vrij flexibel in mijn dagelijkse planning en werktijden, zolang ik doe wat ik moet doen (artikelen schrijven, onderzoek opzetten en uitvoeren, analyseren, studenten begeleiden, presentaties of colleges voorbereiden). Ik vind dat erg prettig.’

Wat ga je nu doen?
‘Ik houd me nog steeds bezig met onderzoek en daarnaast met onderwijs aan studenten van de masteropleiding verplegingswetenschap.’

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten uit je onderzoek?
Open en gesloten uitzuigkatheters zijn even veilig om sputum te verwijderen bij patiënten die beademd worden. Wereldwijd werd aangenomen dat na gebruik van de duurdere gesloten katheters minder kruisbesmetting op zou treden dan na gebruik van open katheters. In het onderzoek, dat op 4 intensive care units is uitgevoerd (waarbij meer dan 1100 patiënten betrokken waren) bleek deze veronderstelling niet te kunnen worden onderbouwd. Belangrijkste conclusie was dat er geen verband is tussen kruisbesmetting en de gebruikte systemen. Daarnaast bleek ook geen verschil in herstel van fysiologische waarden (hartslag, saturatie, gemiddelde arteriële druk) tussen beide systemen. De keuze voor katheter kan worden gebaseerd op de kosten en op persoonlijke voorkeur. In Nederland zijn de gesloten uitzuigkatheters duurder dan de open uitzuigkatheters. Gebruik van de open uitzuigkatheters in plaats van de gesloten uitzuigkatheters zou het UMC Utrecht jaarlijks ruim € 60.000 besparen.’

Meer informatie: i.p.jongerden@umcutrecht.nl

UMC Utrecht
Door: redactie Nursing, Margot Hamel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.