Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Akkoord cao VVT zonder Abvakabo FNV

NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ hebben gistermiddag een onderhandelaarsakkoord gesloten met de werkgeversorganisaties voor een nieuwe cao VVT (verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg). AbvakaboFNV deed niet mee.
Akkoord cao VVT zonder Abvakabo FNV

Het akkoord bevat een cao met een loonontwikkeling van 2,2 procent, die bestaat uit een algemene loonsverhoging van 1,2 procent in 2012 en een verhoging van de eindejaarsuitkering van 4,5 procent in 2012 naar 5,5 procent. Volgens AbvakaboFNV is dit een ‘uiterst magere’ loonsverhoging. Abvakbo FNV in een bericht op haar website: ‘Door een te hoge werkdruk en een doorgeslagen flexibiliteit staat de kwaliteit van zorg en werk in de verpleeghuizen en thuiszorg onder druk. Het vandaag gesloten akkoord negeert deze problemen.’

Niet verkeerd
De overige bonden voerden de afgelopen week intensief overleg met hun kaderleden over het loonbod van de werkgever van 2,2 procent over 18 maanden. Vorige week is het overleg op dit loonbod stukgelopen. NU’91 in een persverklaring: ‘Maar gezien de economische situatie, de sombere verwachtingen én in verhouding met loonsverhogingen die in andere cao’s zijn afgesproken, ‘is dit niet verkeerd.’ Een andere verbetering is volgens NU’91 de uitbreiding van de compensatieregeling voor de onregelmatigheidstoeslag in de thuiszorg. Alle compensaties zijn met een kalenderjaar verlengd.

Referendum
Leden van NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ ontvangen nog deze week persoonlijk bericht over het nu bereikte onderhandelaarsakkoord en een uitnodiging om hun stem uit te brengen over de cao VVT. Omdat de werkgevers een akkoord sluiten zonder Abvakabo FNV, lanceert die vakbond een referendum. In dit referendum kunnen alle medewerkers van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg zich uitspreken over het gisteren gesloten akkoord.

Bekijk hier het principeakkoord van de cao VVT op de website van NU’91.

Door: redactie Nursing

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Veel woorden betekent niet gelijk dat het een goed akkoord is.
    Punt 4 is bijna letterlijk uit de wet aanpassing arbeidsduur overgenomen (leestip), dus hier zijn de werkgevers al wettelijk toe verplicht.
    Punt 6 is zo boterdun dan er niet meer afgesproken is dan dat er een onderzoek komt en dat de resultaten worden gedeeld. Vele handen maken licht werk. Zo simpel is het, heb je geen onderzoek voor nodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.