Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Albert Schweitzer ziekenhuis wint Patiëntveiligheid Award

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft donderdag de Patiëntveiligheid Award 2011 gewonnen.

Door een project over sepsis en de implementatie van een spoedinterventiesysteem is volgens het Albert Schweitzer ziekenhuis en verpleegkundige Arjan van Gent een grote kwaliteitsslag gemaakt.

 

Ic-verpleegkundige

Het winnende project ‘Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering’ startte in 2006. Ic- en seh-verpleegkundige Arjan van Gent werkte mee aan de realisatie. ‘Om te beginnen hebben we uit alle hoeken van het ziekenhuis 50 patiëntendossiers gekozen die we hebben geanalyseerd, net als de sterftecijfers uit het verleden. Daaruit formuleerden we de grootste knelpunten, zodat we ze konden aanpakken. Voor ons viel voor de vitaal bedreigde patiënt én de ernstige sepsispatiënt het meest te verbeteren. Omdat dit vaak ook kwetsbare ouderen zijn, is ook deels dat VMS-thema gedekt.’ 

 

Alarmsignalen

Ook startte het ziekenhuis met een Spoedinterventieteam-systeem. Iedere verpleegkundige in het ziekenhuis is in het bezit van een kaartje met zeven alarmsignalen. Van Gent: ‘Wanneer een patiënt voldoet aan één of meerdere van die criteria schakelt de verpleegkundige de hoofdbehandelaar of arts-assistent in om een behandelplan op te stellen. Als de patiënt niet verbetert, of de hoofdbehandelaar kan om bepaalde redenen geen plan opstellen, wordt het spoedinterventieteam (SIT) opgeroepen, dat bestaat uit een IC-arts en een IC-verpleegkundige. Zij brengen dan op de afdeling de vitale bedreiging van de patiënt in kaart en stellen een behandelplan op. In 50 procent van de gevallen resulteert dat direct in een opname op één van onze care afdelingen. In de andere gevallen wordt er een beleid afgesproken en na een aantal uur geëvalueerd. Het aantal reanimaties is 50 procent (locatie Dordwijk) tot 75% (locatie Zwijndrecht) gedaald.

 

De Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 is een initiatief van de partners van het VMS Veiligheidsprogramma.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.