Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alcoholverslaafde ouderen zoeken vaker hulp

Naast de jongeren hebben ook ouderen steeds vaker een drankprobleem. Het aantal 55-plussers dat hulp zoekt bij verslavingsinstellingen neemt toe.

Dit blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut NIGZ en GGZ. Meer dan 6.200 ouderen zochten vorig jaar hulp bij verslavingsinstellingen, tien jaar geleden waren het er nog 2.900. Toen was 13 procent van de alcoholverslaafden ouder dan 55 jaar, nu is dat 20 procent. Drinkers tussen de 60 en 65 jaar zoeken het vaakst hulp.

Eenzaamheid
‘In alle leeftijdsgroepen zie je dat er meer gedronken wordt maar bij ouderen gaat het wel erg hard,’ aldus een woordvoerder van de NIGZ. De laatste tijd gaat de aandacht vooral uit naar jongeren die te veel drinken. Wat de senioren met de jeugd gemeen hebben is de beschikking over veel vrije tijd en geld. Het NIGZ benadrukt dat een zinvolle dagbesteding belangrijk is. Eenzaamheid is een andere belangrijke oorzaak voor het alcoholisme van ouderen.

Internet
Veel ouderen slikken medicijnen die in combinatie met alcohol kunnen leiden tot een verminderd reactievermogen. Slaapproblemen worden verergerd door drankmisbruik. Zowel NIGZ als GGZ pleiten voor laagdrempelige hulp zoals zelfhulp via internet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.