Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Alleen hbo-verpleegkundige kan nog zzp’en

Mbo-verpleegkundigen en verzorgenden die als zelfstandige zonder personeel (zzp’ers) in de zorg werken, raken hun cliënten kwijt. Verzekeraars zouden voor 2015 namelijk geen zaken meer doen met zzp’ers met een mbo-diploma in de zorg.
Alleen hbo-verpleegkundige kan nog zzp’en

Dat zeggen belangenbehartigers van zzp’ers in de zorg, V&VN en de landelijke coöperatie De Zorgprofessional. Ze noemen het ‘extra schrijnend’ omdat dit het zoveelste probleem is waar zzp’ers tegenaan lopen. Vanaf volgend jaar krijgt de wijkverpleegkundige een zwaardere rol: zo gaat ze bijvoorbeeld zelfstandig indiceren. Het gaat om honderden zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden die vanaf 2015 zonder contract komen te zitten.

Module over indiceren in de wijk populair

Er is veel belangstelling voor de module vakbekwaam indiceren van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde. Lees meer >>>

Wijkverpleegkundigen

ZN-woordvoerder Wouter Kniest zegt tegen vakblad Zorgvisie dat de zorgverzekeraars het normenkader van V&VN volgen en dus uitgaan van verpleegkundigen niveau 5. ‘Voor zzp’ers niveau 3  en 4 geldt nog altijd een overgangsjaar. Dat betekent dat individuele verzekeraars ervoor zouden kunnen kiezen om in het overgangsjaar door te gaan met de zorgverlening van die zzp’ers. Maar er is nu vooral een tekort aan wijkverpleegkundigen van niveau 5; die gaan veel gecontracteerd worden de komende jaren.’ Volgens Lex Tabak van De Zorgprofessional willen veel zzp’ers helemaal geen wijkverpleegkundige worden. ‘De meeste verpleegkundigen willen gewoon met de handen aan het bed.’

‘Indicerende verpleegkundige is hbo’er en werkt evidence based’

Lees hier meer over het normenkader van V&VN >>>

2 REACTIES

  1. zelf ben ik mbo opgeleid,en altijd blijven bijscholen,wb niveau zie ik mijzelf niet minder dan een HBO opgeleid verpleegkundige.
    Een reactie die ik dan lees waarin hbo als typegeitje wordt omschreven komt op mij heel vreemd over.
    Ik zie mijn hbo collega’ s vooral als goed opgeleide medecollegas waarin we gelijkwaardig zorg verlenen,met allen hetzelfde doel voor ogen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ziezo, een kongsi van HBO-opleiders en zorgverzekeraars stoten op deskundige wijze het brood uit de mond van een grote groep MBO-verpleegkundigen in de wijk,die moeten namelijk Hbo-opgeleid zijn.Lees: 23 jarige typgeitjes met een Inhollanddiploma.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.