Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alleen hoogwaardige NICU verlaagt babysterfte

De toename van het aantal NICU's (IC's voor neonaten) leidt niet tot een lagere prematurensterfte. Alleen NICU's met zeer hoogwaardige zorg en veel ervaring leveren een lager sterftecijfer op.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim vijfduizend prematuren, geboren tussen 1991 en 2000 in de Amerikaanse staat Californië. Alle baby’s kwamen op een NICU terecht en waren laag tot hoog-complex.

Intensieve zorg

De onderzoekers ontdekten dat babysterfte alleen laag is op NICU’s waar intensieve zorg is (veel en hoog opgeleid personeel, veel zorgmomenten) en waar meer dan honderd prematuren per jaar zijn opgenomen. Conclusie van het onderzoek is dan ook dat er meer dergelijke hoogwaardige NICU’s nodig zijn.

Streekziekenhuizen

In Amerika hebben vooral grote academische ziekenhuizen hoogwaardige NICU’s, maar schieten in streekziekenhuizen de NICU’s ook uit de grond. Volgens de onderzoekers is dat geen goede ontwikkeling. ‘Meer NICU’s zijn dus niet per definitie een oplossing tegen de prematurensterfte’, zegt onderzoeker Carian Phibbs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.