Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alleenwonende oudere in de gaten gehouden door energiedata

Zilveren Kruis is samen met Toon een pilot gestart voor een nieuwe dienst voor alleenwonende ouderen: ‘Alles Oké’. De dienst bestaat uit een app die op basis van (afwijkingen in) het patroon van energieverbruik een seintje geeft wanneer iets niet in orde lijkt bij een alleenwonende oudere.
Het kan alleenwonende ouderen een fijn gevoel geven als ze weten dat ze in de gaten gehouden worden. Foto: Arno Massee

Via de app wordt het dagelijks patroon van energieverbruik van de alleenwonende oudere gemonitord. Bij afwijkend gedrag geeft de app een seintje aan het aangesloten familielid of vriend. Die kan vervolgens direct contact opnemen met de vraag: Gaat alles oké? Uit klantonderzoek door de verzekeraar blijkt dat de helft van de alleenwonende ouderen zich weleens zorgen maakt dat er in huis iets met hen gebeurt. De oudere is bang dan niet in staat te zijn om iemand te kunnen waarschuwen. Een huis vol bewegingssensoren zou een oplossing kunnen zijn, maar dit is duur er kan als een inbreuk op de privacy worden ervaren. Samenwerking met Toon van Eneco biedt uitkomst. Energiedata is al aanwezig in huis en door met een frisse blik naar die energiedata en toepassingen daarvan te kijken zijn we in staat om een dienst zoals ‘Alles Oké’ te ontwikkelen.


Om de privacy van de gebruikers te waarborgen wordt niet inzichtelijk gemaakt waar deze energie precies voor gebruikt wordt. Slechts wanneer er een afwijking van de dagelijkse routine herkend wordt, krijgt het betrokken familielid of vriend een seintje. David de Wilde, projectmanager Alles Oké:  ‘Als bijvoorbeeld het gebruik van de televisie en waterkoker ’s ochtends uitblijft, wordt er direct een seintje afgegeven.’ De pilot duurt drie maanden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.