Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Als je niet al je vakantiedagen kunt opnemen

Begin dit jaar is de wetgeving voor vakantiedagen gewijzigd: vrije dagen vervallen een half jaar na het jaar van opbouw. Maar geldt deze wetgeving voor elke cao? En wat als je niet in staat bent om al je vakantiedagen op te nemen?
Als je niet al je vakantiedagen kunt opnemen

 

Vanaf 2012 gelden er nieuwe wettelijke regels bij opbouw en opnemen van vakantiedagen. Daarbij gaat het om de volgende punten.
• De vervaltermijn van een half jaar na afloop van het kalenderjaar geldt voor de wettelijke vakantiedagen. De werknemer moet dus de wettelijke vakantiedagen die in 2012 zijn opgebouwd, voor 1 juli 2013 opnemen.
• Administratie van de wettelijke vakantiedagen (vervaltermijn van een half jaar) en bovenwettelijke vakantiedagen (vervaltermijn van vijf jaar).
• De opbouw van de wettelijke vakantiedagen bij ziekte loopt voortaan door zolang je recht hebt op loon. Voor een fulltimer zijn dit 20 dagen per jaar.

Het kabinet wil met deze maatregel ’vakantiestuwmeren’ tegengaan.

In cao’s wordt echter de oude vervaltermijn van vijf jaar regelmatig afgesproken, zegt FNV Bondgenoten. Ook uit eigen onderzoek van de Telegraaf blijkt dat in cao’s regelmatig wordt afgeweken van de wet. Vakantiedagen blijven vaak toch gewoon vijf jaar geldig in plaats van anderhalf jaar. Sla de cao er dus altijd op na om te zien welke vervaltermijn geldt voor jouw vakantiedagen.

Cao VVT
Zo geldt ook in de recente cao VVT voor zowel wettelijke als bovenwettelijke verlofuren een verjaringstermijn van vijf jaar in plaats van 18 maanden.

Cao ziekenhuizen
De cao ziekenhuizen 2011 – 2014 past tevens de nieuwe wetgeving toe. In de cao is vastgelegd dat medewerkers alleen nog de wettelijke 144 vakantie-uren krijgen. De 22 bovenwettelijke vakantie-uren worden jaarlijks toegevoegd aan het persoonlijk levensfasebudget (PLB) van de medewerker. Het voordeel is dat PLB-uren geen verjaringstermijn hebben. Als medewerker bespreek je de besteding van je PLB met je leidinggevende in het jaargesprek.

Verstrijken van vervaltermijn
Juridisch gezien is een ‘vervaltermijn’ voor de werknemer nadeliger dan een ‘verjaringstermijn’. Als er sprake is van een ‘verjaringstermijn’, kun je daar namelijk bezwaar tegen maken. Na het verstrijken van een ‘vervaltermijn’ ben je de dagen simpelweg kwijt. Dit geldt ook voor de financiële waarde ervan. Als werknemer wil je dat natuurlijk voorkomen. Je kunt, als je beschikt over een levensloopregeling of de nieuwe ‘vitaliteitsregeling’ de financiële waarde van niet opgenomen vakantiedagen hierop laten storten.

Niet op kunnen nemen
Niet alle werknemers zijn altijd in staat om al hun vakantiedagen op te nemen. Door bijvoorbeeld piekwerk of omdat het werk het gewoonweg niet toelaat. Alleen als je kunt bewijzen dat je je vakantiedagen niet kon opnemen door toedoen van je werkgever, kun je nog een recht claimen over de grens van de vervaltermijn heen. Die weigering van de werkgever kun je het beste schriftelijk vastleggen. De ondernemingsraad kan in het bedrijfsreglement op laten nemen dat zo’n weigering altijd schriftelijk plaatsvindt.

Door: Redactie Nursing, Rachel van de Pol
AbvakaboTelegraaf


Meer Nursing


Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.