Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Als je niet al je vakantiedagen kunt opnemen

Begin dit jaar is de wetgeving voor vakantiedagen gewijzigd: vrije dagen vervallen een half jaar na het jaar van opbouw. Maar voor welke cao's geldt dit? En wat als je niet in staat bent om al je vakantiedagen op te nemen?
vakantie

Vanaf 2012 gelden er nieuwe wettelijke regels bij opbouw en opnemen van vakantiedagen. Daarbij gaat het om de volgende punten.

 

  • De vervaltermijn van een half jaar na afloop van het kalenderjaar geldt voor de wettelijke vakantiedagen. De werknemer moet dus de wettelijke vakantiedagen die in 2012 zijn opgebouwd, voor 1 juli 2013 opnemen.
  • Administratie van de wettelijke vakantiedagen (vervaltermijn van een half jaar) en bovenwettelijke vakantiedagen (vervaltermijn van vijf jaar).
  • De opbouw van de wettelijke vakantiedagen bij ziekte loopt voortaan door zolang  je recht hebt op loon. Voor een fulltimer zijn dit 20 dagen per jaar.


Het kabinet wil met deze maatregel ‘vakantiestuwmeren’ tegengaan. 

Maar in cao’s wordt regelmatig de oude vervaltermijn van vijf jaar afgesproken, zegt FNV Bondgenoten. Ook uit eigen onderzoek van De Telegraaf blijkt dat in cao’s regelmatig wordt afgeweken van de wet. Vakantiedagen blijven vaak toch gewoon vijf jaar geldig in plaats van anderhalf jaar. Sla de cao er dus altijd op na om te zien welke vervaltermijn geldt voor jouw vakantiedagen.

Cao VVT
In de recente cao VVT geldt de nieuwe wetgeving, maar voor het bovenwettelijk verlof is de oude verjaringstermijn van vijf jaar afgesproken.

 

Verstrijken van vervaltermijn

Juridisch gezien is een ‘vervaltermijn’ voor de werknemer nadeliger dan een ‘verjaringstermijn’. Als er sprake is van een ‘verjaringstermijn’, kun je daar namelijk bezwaar tegen maken. Na het verstrijken van een ‘vervaltermijn’ ben je de dagen simpelweg kwijt. Dit geldt ook voor de financiële waarde ervan.

Vitaliteitsregeling
Als werknemer wil je dat natuurlijk voorkomen. Je kunt, als je beschikt over een levensloopregeling of de nieuwe ‘vitaliteitsregeling’ de financiële waarde van niet opgenomen vakantiedagen hierop laten storten. 
 

Niet op kunnen nemen

Niet alle werknemers zijn altijd in staat om al hun vakantiedagen op te nemen. Door bijvoorbeeld piekwerk of omdat het werk het gewoonweg niet toelaat. Alleen als je kunt bewijzen dat je je vakantiedagen niet kon opnemen door toedoen van je werkgever, kun je nog een recht claimen over de grens van de vervaltermijn heen. Die weigering van de werkgever kun je het beste schriftelijk vastleggen. De ondernemingsraad kan in het bedrijfsreglement op laten nemen dat zo’n weigering altijd schriftelijk plaatsvindt.

Bronnen: Abvakabo FNV , Telegraaf , Skipr

Foto: Stck.Xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.