Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Als ze die prik verplichten, verlaat ik de zorg’

Vorige week werd bekend dat verpleegkundigen in Griekenland en Frankrijk zich verplicht moeten laten vaccineren tegen covid-19. Als het aan Nederlandse verpleegkundigen ligt, gebeurt dat hier absoluut niet. 'Als ze die prik verplichten, verlaat ik de zorg.'
Afval van de coronavaccins bij de xl-priklocatie van de GGD Brabant Zuidoost in Eindhoven. Foto: ANP
Afval van de coronavaccins bij de xl-priklocatie van de GGD Brabant Zuidoost in Eindhoven. Foto: ANP

86% van de ruim 2300 respondenten op een Nursing-poll liet weten tegen verplichte vaccinatie te zijn. 14% stemde ‘voor’ of had geen mening.

Tegen verplichte vaccinatie

Verpleegkundige Thea verwoordt op het poll-bericht op de Facebookpagina van Nursing duidelijk wat de meeste stemmers vinden: ‘Het is de eigen keus van medewerkers in de zorg om zich wel of niet te laten vaccineren. Eigen baas, in eigen lijf! Als dit wordt verplicht, blijft er geen medewerker over.’

Tineke onder hetzelfde bericht: ‘Verplichten moet en mag nooit de norm worden.’ Marijn denkt dat, als de vaccinatie verplicht zou zijn, veel mensen de zorg gaan verlaten. ‘Onder wie ikzelf. Wat resulteert in nog meer personeelstekort.’

Voor verplichte vaccinatie

Verpleegkundige Tecla is een van de ‘voor’-stemmers. Hepatitis B is ook verplicht. Ik vaccineer me ook tegen griep, dtp en hepatitis A. Toen ik naar de tropen ging ben ik ook gevaccineerd tegen gele koorts, cholera en slikte pillen tegen malaria. De vaccins tegen corona zijn echt geweldig. Kom op zeg, de bijwerkingen van covid zijn veel erger.’

Dina reageert: ‘Ik zou het voor mezelf niet erg vinden als het verplicht zou worden, maar ik begrijp het ook als mensen er wel een probleem mee hebben.’

Verplicht vaccineren: kan dat?

In februari dit jaar stuurde de Gezondheidsraad een advies aan de minister van VWS over verplichte vaccinatie. Het gaat over de ethische en juridische afwegingen die de overheid kan maken rond deze kwestie.

De Gezondheidsraad stelt dat voor groepsbescherming een minimum aantal mensen in ons land gevaccineerd moet zijn. Tegelijkertijd zijn er mensen die de vaccinatie niet kunnen of willen nemen. De overheid mag hen wel adviseren, overreden en nudgen. Maar de vaccinatie verplichten kan niet volgens de Wet publieke gezondheid.

Verplicht vaccineren is een politieke keuze. Als de regering en de Tweede en Eerste kamer het willen, kan de wet aangepast worden. Daar gaat een ingewikkelde afweging aan vooraf. Voor zover bekend speelt dit niet in Den Haag.

Over de poll

Vorige week werd bekend dat verpleegkundigen in Griekenland en Frankrijk zich verplicht moet laten vaccineren tegen covid-19. Ook New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan. Nursing vroeg zich af hoe Nederlandse verpleegkundigen hierover dachten en peilde de stemming met een poll. Hier stemden 2367 lezers op. De poll geeft dus een beeld van de volgers van Nursing die op deze kanalen actief zijn en hun mening willen geven. Dit is niet noodzakelijk representatief voor de hele beroepsgroep.

9 REACTIES

 1. Vaccineren zou ten alle tijden vrijwillig moeten blijven. Het covid vaccin is momenteel nog te weinig getest en er is nog te weinig kennis over de lange termijn effecten. Persoonlijk is het zelfs een reden om de zorg te verlaten als deze vaccin binnen een jaar verplicht wordt. Nu lees ik dat het Hepatitis B vaccin verplicht is, dit is niet helemaal waar. Het is niet verplicht te nemen, maar je werkgever is wel verplicht je hem aan te beiden als je hem nog niet heb. Net als met elke vaccin (tot nu toe) heb je een eigen keuze en hoef je het niet te nemen (Ja, ik heb bijna al mijn vaccinaties gehad behalve de jaarlijkse griepprik en de Covid, beide weiger ik)

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het ermee eens dat wij verplicht werden voor de hepatitis b inenting.
  Daar was veel meer onderzoek naar gedaan.
  En er wordt nooit naar mijn vaccinatie gevraagd bij evenementen e.d, alleen bij een nieuwe werkgever.
  Er is te weinig onderzoek gedaan naar de bijwerkingen op langer termijn.
  Ik ben gezond en laat mij niet inenten voor de gewone griep destijds Mexicaanse griep.
  Dus waarom wel voor covid 19???
  Ik let op mijn weerstand en let op met contacten.

 4. Ik twijfel over verplichten, hoewel HepB inderdaad wel verplicht is. Vrije keuze, maar ik vind wel dat je dom bezig bent als je de prik niet neemt. Ik heb mijn prikken gehad, ben er blij mee, ook omdat ik mijn kwetsbare, oudere cliënten nu veiliger kan bezoeken en net als het over-over-overgrote deel van de gevaccineerden heb ik nergens last van.
  Ik heb niet zo’n zin om op mijn buik op de IC te belanden maar als je dat liever doet; vrije wil hoor.

 5. Ik twijfel over verplichten, het zou een vrije keuze moeten zijn, maar ik vind wel dat je dom bezig bent als je het vaccin niet neemt. Ik heb mijn prikken gehad, ben er blij mee en net als het over-over-overgrote deel van de gevaccineerden heb ik nergens last van. Ik heb geen zin om op mijn buik op de IC te belanden maar wie dat geen probleem vindt: dan neem je toch geen prik.

 6. Het vaccineren moet voor iedereen vrijblijvend zijn en zeker omdat aan dit coronavaccin nog teveel negatieve bijwerkingen vastgesteld worden en het niet voldoende getest is op andere chronische aandoeningen. Ik laas daar5 straks dat het Hepatitis B vaccin en het griep vaccin ook verplicht is, neen hoor het Hepatitis B vaccin wel maar niet het griep vaccin. Bovendien is het Hepatitis B vaccin voldoende getest vooraleer het verplicht werd.\. Ook vind ik niet dat het Hepatitis B vaccin mag en kan vergeleken worden met dit corona vaccin dat onvoldoende getest is. Wil men zekerheid , dan laat een antistof test maken via bloed name . Dat heb ik ook gedaan en ik heb voldoende antistoffen tegen SARS Covid-19 virus. Dus voor mij geen vaccin. Als dit verplicht wordt ga ik met vervroegd pensioen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.