Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Als ze die prik verplichten, verlaat ik de zorg’

Vorige week werd bekend dat verpleegkundigen in Griekenland en Frankrijk zich verplicht moeten laten vaccineren tegen covid-19. Als het aan Nederlandse verpleegkundigen ligt, gebeurt dat hier absoluut niet. 'Als ze die prik verplichten, verlaat ik de zorg.'
Afval van de coronavaccins bij de xl-priklocatie van de GGD Brabant Zuidoost in Eindhoven. Foto: ANP
Afval van de coronavaccins bij de xl-priklocatie van de GGD Brabant Zuidoost in Eindhoven. Foto: ANP

86% van de ruim 2300 respondenten op een Nursing-poll liet weten tegen verplichte vaccinatie te zijn. 14% stemde ‘voor’ of had geen mening.

Tegen verplichte vaccinatie

Verpleegkundige Thea verwoordt op het poll-bericht op de Facebookpagina van Nursing duidelijk wat de meeste stemmers vinden: ‘Het is de eigen keus van medewerkers in de zorg om zich wel of niet te laten vaccineren. Eigen baas, in eigen lijf! Als dit wordt verplicht, blijft er geen medewerker over.’

Tineke onder hetzelfde bericht: ‘Verplichten moet en mag nooit de norm worden.’ Marijn denkt dat, als de vaccinatie verplicht zou zijn, veel mensen de zorg gaan verlaten. ‘Onder wie ikzelf. Wat resulteert in nog meer personeelstekort.’

Voor verplichte vaccinatie

Verpleegkundige Tecla is een van de ‘voor’-stemmers. Hepatitis B is ook verplicht. Ik vaccineer me ook tegen griep, dtp en hepatitis A. Toen ik naar de tropen ging ben ik ook gevaccineerd tegen gele koorts, cholera en slikte pillen tegen malaria. De vaccins tegen corona zijn echt geweldig. Kom op zeg, de bijwerkingen van covid zijn veel erger.’

Dina reageert: ‘Ik zou het voor mezelf niet erg vinden als het verplicht zou worden, maar ik begrijp het ook als mensen er wel een probleem mee hebben.’

Verplicht vaccineren: kan dat?

In februari dit jaar stuurde de Gezondheidsraad een advies aan de minister van VWS over verplichte vaccinatie. Het gaat over de ethische en juridische afwegingen die de overheid kan maken rond deze kwestie.

De Gezondheidsraad stelt dat voor groepsbescherming een minimum aantal mensen in ons land gevaccineerd moet zijn. Tegelijkertijd zijn er mensen die de vaccinatie niet kunnen of willen nemen. De overheid mag hen wel adviseren, overreden en nudgen. Maar de vaccinatie verplichten kan niet volgens de Wet publieke gezondheid.

Verplicht vaccineren is een politieke keuze. Als de regering en de Tweede en Eerste kamer het willen, kan de wet aangepast worden. Daar gaat een ingewikkelde afweging aan vooraf. Voor zover bekend speelt dit niet in Den Haag.

Over de poll

Vorige week werd bekend dat verpleegkundigen in Griekenland en Frankrijk zich verplicht moet laten vaccineren tegen covid-19. Ook New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan. Nursing vroeg zich af hoe Nederlandse verpleegkundigen hierover dachten en peilde de stemming met een poll. Hier stemden 2367 lezers op. De poll geeft dus een beeld van de volgers van Nursing die op deze kanalen actief zijn en hun mening willen geven. Dit is niet noodzakelijk representatief voor de hele beroepsgroep.

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Vaccinatie hoort een vrije keuze te zijn.
  Ik vind dat het vaccin te kort getest is alvorens het op de markt is gebracht. We weten helemaal nog niks over de bijwerkingen op lange termijn.
  Bovendien kun je nog steeds positief getest worden en corona krijgen. En dan zeggen ze dat je er minder ziek door wordt met een vaccin. In mijn omgeving zijn gezonde mensen zo onwel geworden na vaccinatie en daar tot op de dag vandaag nog niet van hersteld. Maar nee dit wordt afgedaan als onderliggend lijden of corona.
  Ik heb corona al gehad en mijn lijf kon dit prima aan. Promoot eens goede voeding en leefstijl met goede supplementen. Dat is ook heel belangrijk. Maar nee daar kan de overheid niks aan verdienen. Als vaccinatie verplicht wordt verlaat ik de zorg. Je hebt maar 1 lichaam en daar hoor je zelf over te beslissen.

 3. Jammer om te lezen dat er zoveel collega’s zijn die het wel beter denken te weten en zelf “onderzoek” naar werkzaamheid en bijwerkingen van vaccin of het doormaken van covid-19 doen. Op welke feiten baseren ze zich ? Op de magnetische geworden mensen ? Op de geplaatste volgapparatuur die in de vaccins zit ?
  Jammer dat ze niet de werkelijke feiten en wetenschappelijke studies willen erkennen, de onwaarheden van facebook als waar aannemen en de gezondheid van zichzelf, collega’s en patiënten in gevaar brengen. Ik zie teveel long covid gevallen ( ook onder zorgmedewerkers die zich bewust niet lieten vaccineren) en besmettingen binnen groepen mensen die er niet om gevraagd hebben besmet te worden door mensen die het allemaal maar “een griepje” vinden. Je zou als zorgmedewerker net beter moeten weten en er alles aan doen om deze ziekte te stoppen. Ik ben intensief betrokken bij BCO en vaccinatie organisatie en kom veel spijtoptanten tegen. “Als ik wist dat ik zo ziek kon worden dan had ik me wel laten vaccineren…” over de rest van de zeer ernstige zieke of overleden familie nog maar te zwijgen.

 4. Ik ben ook een zorgverlener die de zorg gaat verlaten als het vaccineren word verplicht.
  Ik ben zelf tot 2x besmet geraakt met covid19 en beide keren overleefd. De eerste keer was vóór de inzet van PBM. Ik ben toen goed ziek geweest, saturatie van 93% en een nasleep van ruim een jaar. Veel moe moe moe. Psychisch heeft het ook iets gedaan, de eerste golf. Maar dat stond voor mij los van de besmetting. Het was de isolatie, de angst en de onwetendheid.
  De tweede besmetting heb ik opgelopen bij het verlenen van eerste hulp aan iemand zonder symptomen, achteraf bleek ze besmet te zijn. Deze keer waren de verschijnselen veel milder, nauwelijks noembaar. Het opvallende was enkel mijn constante hoge lichaamstemperatuur van minmaal 38 graden en een kuchje.
  Ik ben mezelf gaan verbeteren; sport, eigen voeding verbouwen, meer contact met de natuur en juist meer studie en kennis opdoen. En vanuit die studie en kennis (o.a. covid19vpk en covid19 coach) besloten om het vaccin niét te nemen. Maar juist geprobeerd om kwaliteit toe te voegen die levert tot minder besmettingen, meer awareness. Covid19 bestaat en is voor kwetsbare zeer gevaarlijk. Nu na het vaccin, ik ben overigens niet gevaccineerd, is het nog niet weg en voor vele nog altijd levensbedreigend. Maar ik geloof in de maatregelen die er zijn; 1,5 meter/ handen wassen/ mondmasker bij de kwetsbare groep/ alert zijn op álle signalen/ testen….
  Het vaccin zelf heb ik uiteraard ook bestudeerd. Hoe het is ontwikkeld en wat het doet. Het risico is groot, lange termijneffecten zijn niet bekend. Ik waag die stap niet. Ik adviseer hem wel aan mensen die al het risico nemen om te sterven aan een besmetting, die hem nog niet door hebben gemaakt. Ik adviseer iedereen om zelf na te denken, niet enkel de overheid te volgen en de angst te laten regeren.
  Dus bij een verplichte vaccinatie; dien ik ontslag in. En dat terwijl wij in ons team al werken met onderbezetting.

  De zorg is niet humaner geworden tijdens corona. In ieder geval de thuiszorg bij ons niet. In plaats van zorgen voor, halen we mensen over om alles zelf te organiseren en te doen. Zelfs 90+ers. We houden ze oud, maar we laten ze vervolgens een beetje in de steek. Al dat wel kon vóór corona, mag opeens niet meer. Eerst moet er een hulpmiddel of familielid ingezet worden en daarna pas wij als professional. Familie is vaak ook zelf al hulpbehoevend, nu na corona steeds vaker zelfs… en toch worden we getraint in nee- zeggen. Dus ik zeg ook nee… tegen het vaccin. Zo worden we getraind 😉 de cliënt en in dit geval medewerker zelfstandig houden en zelfverantwoording laten nemen.
  Het is een keuze die ik mag maken over mijn lijf, niet eentje die opgelegd mag worden. Ik bekijk over 2 a 5 jaar of ik het vaccin wil en zo ja; welke.
  Want ook dat vind ik raar, je hebt niet echt een keuze. Daar hou ik niet van.

 5. Vaccineren zou ten alle tijden vrijwillig moeten blijven. Het covid vaccin is momenteel nog te weinig getest en er is nog te weinig kennis over de lange termijn effecten. Persoonlijk is het zelfs een reden om de zorg te verlaten als deze vaccin binnen een jaar verplicht wordt. Nu lees ik dat het Hepatitis B vaccin verplicht is, dit is niet helemaal waar. Het is niet verplicht te nemen, maar je werkgever is wel verplicht je hem aan te beiden als je hem nog niet heb. Net als met elke vaccin (tot nu toe) heb je een eigen keuze en hoef je het niet te nemen (Ja, ik heb bijna al mijn vaccinaties gehad behalve de jaarlijkse griepprik en de Covid, beide weiger ik)

 6. Ik ben het ermee eens dat wij verplicht werden voor de hepatitis b inenting.
  Daar was veel meer onderzoek naar gedaan.
  En er wordt nooit naar mijn vaccinatie gevraagd bij evenementen e.d, alleen bij een nieuwe werkgever.
  Er is te weinig onderzoek gedaan naar de bijwerkingen op langer termijn.
  Ik ben gezond en laat mij niet inenten voor de gewone griep destijds Mexicaanse griep.
  Dus waarom wel voor covid 19???
  Ik let op mijn weerstand en let op met contacten.

 7. Ik twijfel over verplichten, hoewel HepB inderdaad wel verplicht is. Vrije keuze, maar ik vind wel dat je dom bezig bent als je de prik niet neemt. Ik heb mijn prikken gehad, ben er blij mee, ook omdat ik mijn kwetsbare, oudere cliënten nu veiliger kan bezoeken en net als het over-over-overgrote deel van de gevaccineerden heb ik nergens last van.
  Ik heb niet zo’n zin om op mijn buik op de IC te belanden maar als je dat liever doet; vrije wil hoor.

 8. Ik twijfel over verplichten, het zou een vrije keuze moeten zijn, maar ik vind wel dat je dom bezig bent als je het vaccin niet neemt. Ik heb mijn prikken gehad, ben er blij mee en net als het over-over-overgrote deel van de gevaccineerden heb ik nergens last van. Ik heb geen zin om op mijn buik op de IC te belanden maar wie dat geen probleem vindt: dan neem je toch geen prik.

 9. Het vaccineren moet voor iedereen vrijblijvend zijn en zeker omdat aan dit coronavaccin nog teveel negatieve bijwerkingen vastgesteld worden en het niet voldoende getest is op andere chronische aandoeningen. Ik laas daar5 straks dat het Hepatitis B vaccin en het griep vaccin ook verplicht is, neen hoor het Hepatitis B vaccin wel maar niet het griep vaccin. Bovendien is het Hepatitis B vaccin voldoende getest vooraleer het verplicht werd.\. Ook vind ik niet dat het Hepatitis B vaccin mag en kan vergeleken worden met dit corona vaccin dat onvoldoende getest is. Wil men zekerheid , dan laat een antistof test maken via bloed name . Dat heb ik ook gedaan en ik heb voldoende antistoffen tegen SARS Covid-19 virus. Dus voor mij geen vaccin. Als dit verplicht wordt ga ik met vervroegd pensioen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.