Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Altijd ziek op vakantie of in het weekend

Ze noemen het ook wel Kortjakje omgekeerd, oftewel vrijetijdsziekte. Doordeweeks ben je nooit ziek, maar zodra je tijd hebt om tot rust te komen, word je ziek, zwak en misselijk. Komt dit je bekend voor en ga je binnenkort op vakantie? Volg dan deze tips van Nursing om herhaling te voorkomen.
Altijd ziek op vakantie of in het weekend

‘Als ik hoofdpijn heb en moe ben, neem ik een aspirine en wat vitamines en werk ik gewoon door. In het weekend rust ik wel weer uit.’ Komt deze uitspraak je bekend voor? Dan is de kans groot dat vrijetijdsziekte bij jou de kop kan opsteken. Zo’n 4% van werkend Nederland heeft er last van.

Bij vrijetijdsziekte spelen – meestal vage – pijnen, overmatige vermoeidheid, misselijkheid, koorts en griepachtige verschijnselen in het weekend of aan het begin van een vakantieperiode op. Uit onderzoek blijkt tevens dat het aantal mensen met een hartinfarct en het aantal sterfgevallen in de vakantieperiode toeneemt.

Grote overgang
Voor het Kortjakje-syndroom kunnen verschillende oorzaken zijn. Zo kan de overgang van een drukke veeleisende baan naar stilstaan en rust te groot zijn. De motor van drukke mensen blijft voortdurend draaien. Wanneer de druk in één klap wegvalt, kan het lichaam kwetsbaar worden en vatbaarder worden voor ziekte. Het lichaam raakt als het ware uit balans doordat de productie van stresshormonen veel te snel daalt of doordat de adrenalineproductie tijdens rust hoog blijft, waardoor het lichaam veel loze energie produceert.

Ongezonder leven

Mensen kunnen zichzelf in hun vrije tijd ook ziek maken door slaapgebrek, ongezond eten, overmatige alcoholconsumptie of drugsgebruik. Nog een mogelijke verklaring is dat mensen zo opzien tegen de dingen die ze in hun vrije tijd moeten doen, dat ze er ziek van worden. Denk aan verplichte familiebezoeken.

Ook worden mensen zich soms pas bewust van bepaalde ziektesymptomen als ze er de tijd voor hebben. Door de drukte op het werk vallen de ziektesignalen ze niet op. Of ze negeren het feit dat ze zich niet goed voelen. Sommige mensen stellen het ziek worden bewust of onbewust uit tot ze er eindelijk tijd voor hebben, bijvoorbeeld door de symptomen met medicijnen te onderdrukken.

Volgens onderzoekers vormen vooral mensen met een hoge werkdruk die veel verantwoordelijkheid dragen een risicogroep. Gelukkig zijn er manieren om vrijetijdsziekte buiten de deur te houden.

Eerder vrij nemen
Neem een aantal dagen voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt vrij. Zo heb je voldoende tijd om op adem te komen, je tas in te pakken en uitgeslapen op reis te gaan. Kom ook minimaal één dag te vroeg thuis, zodat je op je gemak je koffers kunt uitpakken, post nakijken en acclimatiseren.

Sport de stress eruit
Als je moeite hebt om tot rust te komen na een week van hard werken, ga dan aan het eind van de werkweek eens flink sporten. Dit kan helpen om lichamelijk en geestelijk om te schakelen. Ook tijdens je vakantie kan het een goede uitlaatklep zijn.

Iets minder uit de band springen
Haal je in het weekend of op vakantie nachten door met alcohol en zelfs drugs om de hectiek van je werk van je af te schudden? Probeer het met wat minder drank en wat meer slaap. Alcohol en slaapgebrek verminderen de weerstand.

Beperk verplichtingen
Zorg dat je niet elk weekend vol gepland staat met activiteiten waar je een hekel aan hebt. Dat kan een boel stress schelen.

Rustmomenten doordeweeks
Creëer ook gedurende de werkweek rustmomenten, zodat niet alles afhangt van het weekend. Ga eens naar de film of uit eten. Dat dwingt je om even af te remmen, het breekt de sleur en kan soms nog meer ontspanning brengen dan de verplichte weekenduitjes.

Door: redactie Nursing, Rachel van de Pol
Elsevier.nl, Goed Gevoel

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.