Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Alzheimer Nederland wil chip voor dementerenden

Alzheimer Nederland wil dat dementerenden een gps-chip in hun kleding krijgen zodat ze goed zijn op te sporen als ze verdwalen.
Alzheimer Nederland wil chip voor dementerenden

Dat heeft een woordvoerder van Alzheimer Nederland gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD. In Nederland kampen 235 duizend mensen met dementie. Zeventig procent daarvan woont thuis. ‘Veel van hen gaan nog graag de deur uit. Het komt vaak voor dat ze dan verdwalen. Zo’n chip kan dan een uitkomst zijn.’

Chipsysteem
De organisatie merkt dat dementerenden en mantelzorgers veel behoefte hebben aan een dergelijk systeem, zegt een woordvoerder in Trouw. ‘Er bestaat al wel zoiets, maar dat apparaatje is te groot. Daardoor valt het op als dementerenden het gebruiken. Zo worden ze herkenbaar voor mensen die kwaad in de zin hebben en dat moet je voorkomen.’

Het chipsysteem wordt al in Scandinavische landen gebruikt en ook in België pleit een politiechef voor een dergelijke chip.

Trouw
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vind het een prima idee ( dochter van een dementerende vader, die totaal de weg niet meer weet, en werkend met dementerende ouderen). Mijn vader heeft ook een briefje in zijn jas met adres, maar die gooit hij er vaak uit, en een ketting, heeft hij nooit gehad wil hij dan ook nu niet om. Zo’n chip, daar heeft hij totaal geen last van, dus kom maar op het kan mij niet snel genoeg ingevoerd worden. Op mijn werk is wel eens dementerende zoek, dit zou het zoeken een stuk makkelijker maken en de dementerende wordt eerder gevonden. Wat vooral met dit weer heel belangrijk is.
    Afgelopen week nog een dementerende man in omgeving Haarlem na 3 dagen dood terug gevonden.

  3. Wat een afschuwelijk idee, het lijkt op het eerste gezicht geweldig praktisch. Maar ik zou zelf nooit zo’n chip willen, dat gaat mij echt een stap te ver. maar ik vind het gevaar dat in de toekomst steeds meer mensen en dingen gevolgd worden met een chip echt te groot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.