Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

‘Maak scholing voor verpleegkundige verplicht’

Het systeem van bij- en nascholing in de zorg zou minder vrijblijvend moeten zijn en deskundigheidsbevordering moet wettelijk verplicht worden. Dat vindt de Raad van de Volksgezondheid & Zorg (RVZ).
‘Maak scholing voor verpleegkundige verplicht’

De RVZ presenteerde het advies ‘Bekwaam is bevoegd: Innovatieve opleidingen en nieuwe beroepen in de zorg’ gisteren aan minister Schippers van VWS en V&VN-voorzitter Marian Kaljouw.

Bevoegd en bekwaam
In het advies staat dat het noodzakelijk is dat de zogenaamde ‘artikel 3 beroepen’, waar ook verpleegkundigen onder vallen, anders opgeleid moeten worden om ze voor te bereiden op de zorg in de toekomst. Dit geldt volgens de RVZ voor zowel de initiële scholing als voor de bij- en nascholing. ‘Bevoegdheid tot het verrichten van handelingen moet niet langer voortvloeien uit een eenmaal verkregen beroepstitel, maar uit bewezen bekwaamheid,’aldus het rapport. ‘Maak bij- en nascholing voor verpleegkundige verplicht.’

Herregistriatie en scholing
De RVZ wil meer flexibiliteit in de opleidingen om de doorstroom naar andere functies (horizontaal en verticaal) te stimuleren. Ook moet het systeem van bij- en nascholing minder vrijblijvend worden. ‘Het moet een krachtig instrument worden om het beroep continu aan te passen aan wat patiënten nodig hebben.’ Vertrekpunt is volgens het rapport dat de verpleegkundige beschikt over de competenties om de juiste zorg te leveren volgens de laatste wetenschappelijk en technologische inzichten. Dat betekent dus dat ze moet bijblijven en dat het stelsel van bij- en nascholing zo wordt ingericht dat dit mogelijk is.

De RVZ denkt daarbij aan het volgende:
− Een periodieke herregistratie voor alle artikel 3-beroepen invoeren;
− Werkervaring volstaat niet als criterium voor herregistratie; er moet ook een wettelijke verplichting tot deskundigheidsbevorderende activiteiten (bij- en nascholing) komen.
− Deze activiteiten maken deel uit van een bij- en nascholingsplan, dat bij voorkeur door de desbetreffende beroepsorganisatie is opgesteld.
− Het is niet voldoende dat aan bij- en nascholing wordt deelgenomen. Er moet ook een toets worden afgelegd.

Wettelijke verplichting deskundigheidsbevordering
Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN is blij met het advies van de RVZ: ‘Als beroepsvereniging zijn wij het volmondig eens met een wettelijke verplichting voor deskundigheidsbevorderende activiteiten. Onze beroepsgroep heeft daarin overigens al een grote stap gezet: in het Kwaliteitsregister V&V en de deelregisters leggen steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden hun deskundigheid ook nu al vast.’ Monique Verkerk, woordvoerster van V&VN vult nog aan: ‘Het zou het handigst zijn als alle verpleegkundigen verplicht worden zich in te schrijven bij het Kwaliteitsregister V&V. Dit systeem is er al en breidt zich steeds verder uit.’

Kwaliteitsregister V&V
Voor het Kwaliteitsregister V&V moet je in 5 jaar tijd 184 punten halen om te mogen herregistreren. Dat komt neer op zo’n 37 punten per jaar. Verkerk: ‘Volg je een hele middag een symposium, dan krijg je per uur 1 punt. Reistijd uiteraard niet inbegrepen.’ Ook het geven van een klinische les, het lezen van vakliteratuur en het volgen van e-learning levert punten op.

RVZ / V&VN
Door: redactie Nursing

18 REACTIES

 1. @ Siep: ik vermoed welke organisatie je bedoeld, maar om voortdurend met allerlei regeltjes te komen heeft niets met profesionalisering te maken. Door de vele regeltjes ontneem je juist de eigen beroepsverantwoordelijkheid en ben je juist aan het de-professionaliseren.
  En als je doelt op het digitale portfolio van V&VN: dat heeft niets met “kwaliteit” te maken, maar vooral met geld.

 2. Lees alle reacties
 3. Je hebt een persoonlijk budget dat je kan gebruiken voor scholing. En, mag je verwachten dat je geen eigen verantwoordelijkheid hebt t.a.v. professionele ontwikkeling/(bij)scholing en dat je dus alle verantwoordelijheid bij je werkgever legt?
  Voor de imagoverbetering van onze beroepsgroepen lijkt het me uitermate belangrijk dat er een brede organisatie is die het voortouw neemt t.a.v. professionalisering en het aantoonbaar maken van kwaliteitsverbetering. Op die manier zet je jezelf beter op de arbeidsmarkt. Investering heet dat en zoiets kan je niet alleen van je werkgever verwachten.
  Uiteindelijk kunnen we dan ook meer afdwingen.

 4. Bijscholing is momenteel helemaal niet vrijblijvend. In het kader van kwaliteitswetten is de verpleegkundige, maar ook verzorgende, nu al verplicht om zijn/haar deskundigheid op peil te houden. Ook in veel functiebeschrijvingen (onlosmakelijk verbonden met je arbeidsovereenkomst) staat bij de functie-eis Kennis benoemd dat deze onderhouden moet worden.
  Hier een aparte wet van maken is klinkklare onzin.
  Het mag duidfelijk zijn waar dit advies vandaan komt; de in financieel zwaar weer zittende V&VN (pas nog behoorlijk wat mensen ontslagen) wil graag dat van haar melkkoe “het kwaliteitsregister” meer gebruik wordt gemaakt. De prijs van inschrijving is absurt hoog voor een digitale schoenendoos. Inmiddels zijn werkgevers uit Ziekenhuizen, Gehandicaptenzorg en GGZ daar ook achter gekomen en zijn gezamenlijk een gratis digitaal portfolio gestart; zorgportfolio.nl
  Verstandige werkgevers geven het geld liever uit aan bijscholing van verpleegkundigen en verzorgenden dan idiote bedragen te betalen aan V&VN.

 5. Ik word doodziek van die V&VN die maar het beste kindje van de klas wil zijn: regeltjes, register, maatregelen….allemaal maar om de verpleegkundige aan banden te leggen en op het matje te kunnen roepen en wat staat er tegenover? Een schamel salaris en de voetveeg zijn van de instelling waar je werkt alsmede de sluitpost op de begroting. Als de V&VN en de minister daar nou eens wat aan gaan doen dan wordt het ook redelijker eisen te stellen die boven het diploma uit stijgen. Alsof het diploma geen betekenis meer heeft! Als de verpleegkundige praktijk zo uitgebreid is geworden, waarom dan de opleiding ook niet en het salaris idem? Nou moet het via bij- en nascholing gebeuren, alsof je niks bereikt hebt met het behalen van je diploma. Belachelijk!

 6. Scholing: ja op kosten in tijd en geld van de werkgever (ook als je voor de toets moet terugkomen plus vergoeding van de reistijd) om kwaliteit en kennis op peil te houden. Nee: als je bij 2x niet behalen van een toets (hoe schools) ontslagen kunt worden. Dit voorbeeld komt uit de werkelijkheid: want toetsen betekent ook dat er consequenties zijn als je deze niet haalt. Ik vind het betutteling ten top als verpleegkundigen via het kwaliteitsregister punten moeten scoren. Dit schiet m.i. het doel voorbij en jaagt verpleegkundigen die in het algemeen al veel werkdruk ervaren nog verder op. Ik denk dat inderdaad een hele grote groep verpleegkundigen of vpk in spe zal afzien van het vak als daar niet een evenredige beloning in tijd en geld tegenover staat. Ik geloof dat er andere manieren zijn zonder punten scoren en verplichting tot….om verpleegkundigen zelfsturend te laten zijn als het gaat om scholing en deskundigheid op peil te houden!

 7. Helemaal een te gek plan. Dit zou es tijd worden.
  Ik krijg NOOIT een bijscholing aangeboden van mijn werkgever, hetgeen niet door de beugel kan. Ik moet zelf met dingen komen en dan nog mag ik geregeld niet!!
  Ja het is maar net wat je “baas” in je ziet he?? het mag vooral géén geld kosten.

 8. Ik vind het een heel goed idee. Alleen wil de regering dat er 3 miljoen bezuinigd wordt in de ziekenhuizen en volgend jaar nog eens het dubbele. Hoe willen ze dit gaan betalen dan? Zeker nog meer mensen van de werkvloer? En als het onder werktijd valt, hoe moet het rooster dan rond “gebreid” worden. Komen de hoge heren dan zelf even langs om te werken aan bed.

 9. Ik vind het allemaal belachelijk, dit is de verantwoordelijkheid van jezelf. Het wordt steeds erger met de zorg, nog even en iedereen stapt er uit met al die verplichte dingen. Er wordt al genoeg bijgeschoold etc. Als werkgevers (en de meeste doen dat wel) zorgen voor jaarlijkse bijscholingen is dat afdoende. Al die verplichte registraties is grote onzin. Er is geen beroep waar dit zo erg wordt als de verpleging. Het jaagt mensen weg ipv ze te houden.
  Is mijn mening, maar wrs denken er mensen anders over. Al die regeltjes in Nederland, hou er toch eens mee op.

 10. Ik vind dat bijscholingen ook een onderdeel moeten zijn van een cao , en zo summier al het nu is.
  Sommige bijscholingen kosten 250 euro’s en dan ben je nog niet eens veel opgeschoten in het kwaliteitsregister met je punten!
  |Ik vind ook dat een opleiding wel voldoende moet zijn om goed je werk te kunnen doen, dat je bevoegdheden/bekwaamheid houd dat is een taak vd instelling en jezelf. Maar overige scholingen daar is vaak geen potje voor!!!
  In deze tijd waarin het levensonderhoud duurder wordt, zou je ook nog eens zelf veel geld uit moeten geven voor extra scholingen/cursussen?!
  Terwijl het loon ook niet veel stijgt?

 11. Ik ben bewust niet ingeschreven in het kwaliteitsregister, ondanks dat ik erg veel met mijn beroep en vak bezig ben.
  Ik volg bijscholing uit interesse en om hiaten in kennis/kunde op te vullen. Niet om punten te scoren.
  Bovendien: stel dat ik de 184 punten nog niet heb behaald, kan ik dan mijn werkgever verplichten me op nog een paar extra cursussen te sturen?
  Wiens verantwoordelijk is het?
  Ik vind dat de verantwoordelijkheid voor het up to date houden van kennis en kunde ook gedeeltelijk bij de werkgever moet liggen. En zonder, mij aansluitend bij ‘k’, al die regel dingetjes.
  Laat iedereen de cursussen volgen die hij/zij nodig heeft, en faciliteer dit in tijd en bekostiging.

 12. prima plan. Maak de werkgever verplicht!!. ik wil graag;
  echter wegens bezuiniging krijg je en geen dagen meer en geen vergoeding meer; bij een 100% baan veel om te doen. Prima dat de werkgever goedgeschoolde mensen wil; laat deze dan ook omstandigheden (tijd /geld) creeren

 13. Ik ben het helemaal eens met het feit dat je je kennis up to date moet zijn nu en later. Alleen tot op heden betekent dit voor de verpleging, in je eigen tijd, er staat niets tegenover,de druk ( tijd) neemt alleen maar toe. De mensen die in de zorg werken zorgen voor de andere mens maar krijgen er zelf weinig ‘zorg’voor terug.

 14. Scholingen zijn prima, maar nu is het in de thuiszorg vaak in eigentijd en voor eigen kosten, dat mag eerst wel veranderen. verder erger ik mij wild aan alle kreten die overal de lucht in gegooid worden, als de zorg maar evidenced based is, ja geweldig kijk je ook naar de patient die het moet ondergaan? Als ik zie hoe mijn clienten uit het ziekenhuis komen met decubitus, ondervoed enz. Als het protocol maar gevolgd is, de basis zorg en observaties en het contact met patiënten waardoor je heel veel te weten komt is er niet meer bij want dat is niet te vatten in protocollen.

 15. Het vrijwillig registreren in het kwaliteitsregister is inderdaad een eerste goede stap naar verplicht registreren.
  De 184 punten die in 5 jaar behaald dienen te worden mogen allemaal richting aantoonbaar of geaccrediteerd verschuiven.
  Ik weet dat er veel weerstand is, met name onder de oudere generatie verpleegkundigen die kleine percentages werken.
  Uiteindelijk wil je up to date je zorg uitvoeren, evidence based en best practice, hetgeen ook een positieve weerslag zal hebben op het imago van het verpleegkundig beroep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.