Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ambulancediensten gaan levensreddend sms’en

Tien meldkamers en ambulancediensten in Nederland gaan sms'jes versturen naar mensen die in de buurt zijn van iemand die een hartstilstand heeft gekregen.
Ambulancediensten gaan levensreddend sms'en

Deze speciale sms-dienst moet het aantal dodelijke slachtoffers door een hartstilstand terugdringen. Hierdoor kunnen elk jaar ongeveer twaalfhonderd mensenlevens worden gered. Dat stelt directeur Jan Smale van AED-alert.

Aanrijtijd ambulances
De afgelopen anderhalf jaar is er een proef gedaan met twee meldkamers: in Twente en Noord-Holland. Die proef is zeer positief verlopen. Mensen in de buurt van een slachtoffer zijn vaak veel sneller ter plekke zijn dan een ambulance. Die heeft een aanrijtijd tussen de tien en twaalf minuten’, licht Smale toe.

Reanimeren
Mensen die kunnen reanimeren kunnen zich als vrijwilliger aanmelden op de sms-dienst via AED-alert.nl. ‘Wij vragen dan waar ze wonen en werken, maar ook bij welk trainingsinstituut ze de opleiding hebben gevolgd en het certificaatnummer. Het valt op dat een heleboel mensen een certificaat hebben’, aldus Smale. De komende periode wordt het initiatief gevolgd door onderzoekers van het ziekenhuis AMC in Amsterdam.

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.