Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulancezorg en Klink tekenen convenant

Ambulancezorg Nederland en demissionair minister Klink van VWS hebben vorige week een convenant getekend. Het belangrijkste punt uit het convenant is het verder verbeteren van de kwaliteit en de doelmatigheid van de ambulancezorg. Het principe van openbare aanbesteding is van tafel.
Ambulancezorg en Klink tekenen convenant

Om een hogere kwaliteit van ambulancezorg te bereiken, worden eisen gesteld aan de aanrijtijden en de veiligheid voor de patiënt. Ook worden er eisen gesteld aan de samenwerking van de ambulancedienst met andere zorgaanbieders in de regio en de voorbereiding op crises en rampen.

Vergunning
In een brief aan de Tweede kamer over de Wet Ambulancezorg schrijft Klink dat niet langer sprake zal zijn van een open procedure waarbij iedereen kan meedingen naar een vergunning. Dat is besloten omdat de ambulancezorg zich niet leent voor aanbesteding.

Wet Ambulancezorg
Met de nieuwe Wet Ambulancezorg kan dit najaar bij de vergunningverlening alleen de
zittende vervoerder een aanvraag indienen. Als er in de regio nog meerdere vervoerders zijn, moeten ze als een samenwerkingsverband een aanvraag voor een vergunning indienen. Een vervoerder krijgt alleen een vergunning als de ambulancezorg van hoge kwaliteit is.

Vergelijken
Dit wordt getoetst aan de hand van het ‘programma van eisen’. Daarnaast is de benchmarkonderdeel van de nieuwe Wet Ambulancezorg. Daarbij worden ambulancediensten onderling met elkaar vergeleken op basis van kwaliteit en doelmatigheid.

Prestatiebekostiging
Vanaf 2013 wordt een systeem van prestatiebekostiging worden ingevoerd, dat aanbieders van ambulancezorg moet prikkelen tot verbetering van de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg.

Mednet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.