Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer kennis nodig over logica achter dementie’

Verpleegkundigen moeten meer kennis hebben van de logica achter dementie. Dat zegt psychogerontoloog Huub Buijssen, tevens spreker op het aankomende Nursing Event.

 

Buijssen meent dat het vreemde gedrag waardoor dementerenden gekenmerkt worden, opgebouwd is uit logische bouwstenen. ‘Er zijn twee dementiewetten waar elke verpleegkundige van op de hoogte zou moeten zijn’, zegt hij. ‘Zo is er bij elke dementerende sprake van gestoorde inprenting en een oprollend geheugen.’ Dat verklaart volgens Buijssen waarom dementerenden vaak naar huis willen terwijl ze al thuis zijn, of alles vergeten behalve dingen uit hun jeugd.

Belevingsgericht
De psychogerontoloog pleit er dan ook voor dat verpleegkundigen meer inzicht krijgen in dergelijke psychologische kenmerken van dementie. ‘Met die kennis op zak kun je in uiteenlopende situaties de beste belevingsgerichte omgangsmethodes bedenken en gebruiken’, zegt Buijssen.

Seminar
Op het Nursing Event licht Buijssen zijn theorieën verder toe. Hij houdt op vrijdag 8 december een seminar over dementie en verpleging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.