Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amphia presenteert resultaten mbo-hbo proef

Het Amphia Ziekenhuis presenteerde deze week de resultaten van het experiment dat zij de afgelopen maanden deden met nieuwe functieprofielen voor verpleegkundigen.
Amphia presenteert resultaten mbo-hbo proef

Het Amphia Ziekenhuis in Breda startte in november 2014 met het project. Volgens het ziekenhuis geeft het experiment antwoord op de inzet van respectievelijk mbo- en hbo-verpleegkundigen.

Complexiteit van de patiënt bepaalt het niveau

Om te bepalen welke dagelijkse inzet van zorg nodig was, keken ze in het Amphia Ziekenhuis naar de zorgzwaarte van de individuele patiënt, aan de hand van een zogenaamde complexiteitsmeter. Op basis van de complexiteit van de patiënt wordt bekeken op welke wijze het nieuwe mbo- en hbo-functieprofiel maximaal op waarde kan worden ingezet.

Wat vinden de verpleegkundigen ervan?

Nursing interviewde eerder al eens collega’s in het Amphia die meededen aan de proeftuin. ‘Ieder komt tot zijn recht in de nieuwe functieprofielen’. Lees meer>>>

De ervaringen vanuit de proeftuin zijn veelbelovend, aldus het ziekenhuis. Het resultaat is een toegesneden inzet van mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. De noodzaak om in de toekomst op beide niveaus te excelleren is volgens het ziekenhuis in de proeftuin bevestigd.

Download rapport

De resultaten van de proeftuin staan in een rapportage (zie onderaan dit bericht). Hierin is te lezen op welke wijze de proeftuin tot stand is gekomen, hoe de complexiteit is gemeten, de inhoud van de concept mbo en hbo functieprofielen en aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling. De resultaten van de proeftuin vormen de basis voor een totale herinrichting van het verpleegkundig domein in het Amphia.

Reageer

Wat vind jij van de manier waarop het Amphia Ziekenhuis de verschillende niveaus verpleegkundigen inzet? Laat een reactie achter!

2 REACTIES

  1. Eens. In het rapport was ook te lezen dat de MBO als aandachtspunt hadden dat ze eerder een HBOer moeten consulteren… Stel je voor dat die MBOers het eigenlijk helemaal niet slecht doen en dus ook geen reden zagen om een HBOer te consulteren…?? 

  2. Lees alle reacties
  3. Ben ik nou de enige die zich ergert aan het feit dat MBO verpleegkundige als een domme ezel wordt neergezet? Ik maak uit het onderzoek op dat mbo’ers zich moeten beperken tot laagcomplexe voorspelbare verpleegsituaties. Want tja stel je voor dat het spannend wordt, dan zal de mbo’er vast niet klinisch kunnen redeneren en handelen. Het geheel impliceert dat je als mbo verpleegkundige nooit op een IC of SEH zou kunnen werken. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.