Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anesthesioloog verlaat Maasstad

Hoogleraar patiëntveiligheid en anesthesioloog Jan Klein heeft zijn werk bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam neergelegd. In een blog op Artsennet verklaart hij dat hij niet kan leven met het feit dat hij zijn kennis van de praktijk en de wetenschap niet kon inbrengen om mee te helpen aan een oplossing in de ontstane crisis bij dit ziekenhuis.
Anesthesioloog verlaat Maasstad

Al voordat de crisis over de Klebsiella-bacterie losbarstte, had Klein het ziekenhuis voorgesteld om de patiëntveiligheid te coördineren, zo zegt hij ter toelichting. ‘Ik zou zijn begonnen met een cultuurmeting en een inventarisatie van de mogelijke risico’s in het ziekenhuis. Samen met de werkvloer zou ik dan initiatieven hebben ontplooid om mogelijke risico’s aan te pakken. Het bestuur wilde er echter niet aan.’

Crisismanagement
Klein was erbij toen het Havenziekenhuis in Rotterdam in 2008 ok’s moest sluiten nadat zeven patiënten een bacteriële infectie hadden opgelopen door een besmet anesthesiemiddel. Vanwege die ervaring met crisismanagement bood hij opnieuw zijn diensten aan, toen het Maasstad Ziekenhuis met soortgelijke problemen te kampen kreeg: ‘Ik wilde adviseren over hoe we zicht konden krijgen op de grootte van het probleem, hoe we er met het team aan zouden kunnen werken en op een goede manier zouden rapporteren aan de buitenwacht. Maar opnieuw wilde de raad van bestuur er niet op ingaan.

Uitbraak klebsiella
Het Maasstad Ziekenhuis kampt al maanden met een uitbraak van de klebsiellabacterie die het enzym Oxa-48 aanmaakt. Dat enzym zorgt ervoor dat de bacterie ongevoelig is voor vrijwel alle antibiotica. Eerder gaf algemeen directeur van het ziekenhuis Paul Smits toe dat het ziekenhuis niet goed heeft gehandeld omdat de hygiëneregels niet goed werden toegepast.

Bekijk ook het interview met Jan Klein in Nieuwsuur.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.