Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Angstcultuur zorgt voor vieze ziekenhuizen

Artsen en verpleegkundigen durven elkaar niet aan te spreken op fouten of ernstige overtredingen van hygiëneprotocollen in ziekenhuizen. Dat blijkt uit verborgen camerabeelden van actualiteitenprogramma ZEMBLA.
398handenwassen

 

In de uitzending laat Zembla met verborgen camerabeelden zien dat regels voor handhygiëne op grote schaal worden overtreden. Artsen en verpleegkundigen dragen ringen, horloges, armbanden en piercings terwijl dat verboden is, maar niemand spreekt elkaar erop aan. ‘We zien wel dat artsen zich niet aan de regels houden, maar we durven er niets van te zeggen’, vertelt een verpleegkundige in de uitzending.  Professor Johan Lange, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC, constateert dat juist die angst gevaarlijke situaties voor de patiënt oplevert. Hij zegt in ZEMBLA:  ‘De cultuur is op dit moment ongeschikt om elkaar aan te spreken.’ Professor Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan de Erasmusuniversiteit, maakt zich ook zorgen over de angstcultuur. Hij vertelt in de uitzending dat verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken, er later ‘de zure vruchten van plukken’.

Undercover
Voor de beelden ging verslaggever Ton van der Ham vier weken undercover als vrijwilliger patiëntenvervoer in het St Antonius Ziekenhuis, locatie Oudenrijn in Utrecht, het Gemini-Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Hij bracht patiënten naar de operatiekamer en was ook gastheer op een verpleegafdeling. Ondertussen maakte hij opnamen met een verborgen camera.

Discipline in ziekenhuizen
Artsen vertellen aan Van der Ham dat ze weten dat ze geen ring en horloge mogen dragen, maar dat ze het gewoon niet zo nauw nemen met de regels. Arts en microbioloog professor J. Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda constateert na het zien van de beelden ‘een totaal gebrek aan discipline in de ziekenhuizen’.  Hij zegt: ‘Er is een patroon van vrijblijvend met de regels omgaan. Er is in geen enkel opzicht sprake van een veiligheidscultuur.’ Zijn collega Andreas Voss, microbioloog in het St Canisius Ziekenhuis zegt dat het onbegrijpelijk is dat mensen in de gezondheidszorg het niet nodig vinden zich aan alle regels te houden. ‘Als ik bij de KLM werk en ik besluit morgen alleen 80 van de 100 punten op de checklist goed te doen, dan heb ik geen baan meer. Als ik hier 80 procent van de regels volg, dan word ik de medewerker van de maand.’

De directies van de betrokken instellingen worden in de uitzending met de beelden geconfronteerd. Alle drie zeggen geschrokken te zijn en kondigen aan maatregelen te zullen nemen om de situatie in hun ziekenhuis te verbeteren. Mocht dat niet helpen dan vindt Dirk Schraven, lid van de Raad van Bestuur van het St Antonius Ziekenhuis dat ‘sancties gepast zijn’. 

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.