Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet achteroverleunen na uitbraak infectieziekte’

Zorginstellingen moeten meer oefenen met het in werking stellen van protocollen voor infectieziekten. Dit om uitbraken in de toekomst sneller te herkennen  en binnen de perken te houden. Dit stelt Marlies Hulscher, hoogleraar Kwaliteit van Zorg infectie- en ontstekingsziekten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
‘Niet achteroverleunen na uitbraak infectieziekte’

Hulscher zegt in de wetenschapsagenda van de universiteit dat zorginstellingen na een zomer met EHEC, Klebsiella en MRSA nu ten onrechte achteroverleunen. Terwijl ze juist nu moeten kijken wat beter kan. ‘Zo’n periode na een uitbraak moet je gebruiken om te leren van andermans ervaringen. En om te oefenen. Dat gaat het best met levensechte simulaties. Pas dan weet je echt of de samenwerking goed verloopt. Of al je contactgegevens nog kloppen. En je komt dingen tegen die je achter je bureau niet bedenkt. Dat het heel moeilijk is om beschermende kleding correct en snel aan te trekken. En dat je er claustrofobisch van kunt worden. Als je dat weet kun je erop trainen.’

Nieuwe uitbraak onvermijdelijk
Volgens Hulscher worden protocollen voor infectieziekten en infectieziektepreventie nu niet altijd goed gevolgd. ’Als het bijvoorbeeld niet duidelijk is wát er precies gedaan moet worden en door wie, gebeuren zaken niet altijd.’ Terwijl dit juist belangrijk is omdat nieuwe uitbraken van infectieziekten volgens Hulscher onvermijdelijk zijn. ‘Het is zaak uitbraken snel te herkennen en binnen de perken te houden door protocollen in werking te zetten. En in de tussentijd: goede handhygiëne en optimaal gebruik van antibiotica.’

Hulscher vergeleek met haar collega’s de evaluaties van de aanpak van allerhande internationale uitbraken waaronder SARS. Deze zomer werd ze benoemd tot hoogleraar Kwaliteit van Zorg voor infectie- en ontstekingsziekten in Nijmegen.

Wetenschapsagenda Radboud Universiteit
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.