Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Niet-reanimerenpolsband in strijd met privacy patiënt’

Verpleegkundigen op Nursing.nl reageren verontrust op het bericht over het niet-reanimeren polsbandje van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Ze vragen zich af of dit niet in strijd is met de privacy van de patiënt. Gezondheidszorgjurist Peter Simons vindt van wel. ‘De hoofdregel is dat gegevens van de patiënt niet publiekelijk worden gemaakt.’
‘Niet-reanimerenpolsband in strijd met privacy patiënt’

In Nursing maart zegt Simons dat je van de hoofdregel kunt afwijken als de patiënt toestemming geeft, zoals in het pilotproject van het Albert Schweitzer gebeurt. Toch vindt Simons die toestemming in dit geval onvoldoende. ‘Het reanimatiebeleid kan naar mijn idee zo worden georganiseerd dat de privacy en de autonomie van de patiënt worden gerespecteerd. Bijvoorbeeld door slechts een rood streepje op de achterkant van het polsbandje aan te brengen.’

Wel of niet reanimeren
Ook Michael Kuiper van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) begrijpt de reacties van de verpleegkundigen op Nursing.nl wat betreft de privacy. Hoewel hij het goed vindt dat het ziekenhuis wel of niet reanimeren bespreekbaar maakt, biedt het polsbandje onvoldoende ruimte voor nuancering. In Nursing maart zegt hij: ‘De patiënt moet hierbij kiezen voor wel of niet reanimeren. Met name op afdelingen cardiologie en ic maken patiënten vaak enige nuance in hun keuze. Ze willen bijvoorbeeld wel gedefibrilleerd worden, maar geen hartmassage. Of niet aan de beademing. In een dossier kun je dit soort nuances meenemen, met een polsbandje niet.’

Privacy
In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de privacy van de patiënt zeker een punt van discussie geweest, vertelt Sandra Schoenmakers, oud-verpleegkundige en betrokken bij de pilot. ‘We hebben het idee voorgelegd aan een groep patiënten. Zij hadden hier geen problemen mee.’ Schoenmakers denkt dat de patiënt minder zwaar tilt aan de privacy dan veel verpleegkundigen denken. ‘Dat is ook logisch, want tijdens de opleiding hoort de verpleegkundige al hoe belangrijk het beschermen van de privacy van de patiënt is.’ Schoenmakers benadrukt dat patiënten nooit gedwongen worden om een rood polsbandje te dragen.

Pilot polsbandjes
Sinds 15 februari geeft het ziekenhuis bij wijze van proef patiënten die geen reanimatie wensen een rood polsbandje. Tijdens de proef krijgen alle patiënten, ook jongeren mensen die goed gezond zijn, voor opname een folder met uitleg over reanimatiebeleid. Daarbij zit een antwoordkaart waarop de patiënt kan aangeven of hij wel of niet gereanimeerd wil worden. Wie aangeeft geen reanimatie te willen, krijgt een gesprek met een behandelend arts. Als de wens inderdaad weloverwogen is en overeind blijft, wordt bij het begin van de opname het reguliere polsbandje met patiëntgegevens omgedaan in een rode kleur.

Lees het hele artikel ‘Rood polsbandje: niet reanimeren… maar hoe zit het met de privacy?’ in Nursing maart. Neem hier een abonnement.

Blogger Hugo van der Wedden is enthousiast over het project in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Lees zijn blog ‘Praten over reanimatie’.

Beeld: Albert Schweitzer Ziekenhuis
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

10 REACTIES

 1. Ik zie hier veel reacties over de nuance van het bandje.
  Als een patient “dood”in bed ligt ga jij dan zoeken naar een zwarte stip,een paarse stip of een rood streepje aan de achterkant van het bandje?
  Of ga je eerst kijken in het EPD of de patient gereanimeerd wil worden?!
  Ik vind dit een hele goei pilot en wil niet weten hoeveel patienten tegen hun wil gereanimeerd zijn in het verleden.
  Een sticker aan het bed dat er niet geprikt mag worden in de linker arm ( zoals bij mij in een ziekenhuis hier in de regio ) of een rode A op een briefje om aan te geven dat de patient allergisch is voor een bepaald soort antibiotica..dat is geen inbreuk op de privacy?
  Ik denk dat die hele NR discussie gewoon een heel heet hangijzer is en dat het DAAR om gaat.De Patient heeft nog steeds zelfbeschikkingsrecht en ik denk dat we dat niet uit het oog moeten verliezen.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat Rosa zegt, een zwarte stip, of misschien paarse stip zou inderdaad wat subtieler aandoen.
  Ik vind een rood kleurig polsbandje nogal opvallend,het lijkt net of je al afgekeurd bent. Je zou er zelf maar liggen met zo’n vel rood bandje om. Beetje empathisch vermogen mag ook nog wel…kom op mensen we zijn geen koeien!

 4. Ik vind het een goeie zet. Heb zelf meegemaakt dat er een patient is gereanimeerd terwijl de patient dit niet wou. Maar de map konden ze zo snel niet vinden en wat doe je dan? inderdaad reanimeren. Met zo’n polsbandje is het gewoon duidelijk te zien voor de vpk,ook van andere afdelingen. Evt kan het ook met een stip op het polsbandje.

 5. @ Resy. Ikzelf heb in het Albert Schweitzer ziekenhuis gewerkt. Het reanimatiebeleid is niet enkel en alleen op basis van een polsbandje. Het ASz was een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die is begonnen om bij iedere patient in het verpleegdossier en medische status een reanimatiebesluit te doen. Hier staat duidelijk op vermeld of de patient een volledig beleid heeft of dat er beperkingen aan het beleid zijn (o.a. DNR en/of DNI). De reden dat dit polsbandje er is gekomen is om de herkenbaarheid op andere afdelingen te vergroten. Ik heb het zelf helaas mogen meemaken dat een patient met een DNR-beleid voor röntgenonderzoek ging. Op de röntgen is deze patient reanimatiebehoeftig geworden en dus gereanimeerd. Door middel van dit polsbandje wordt de herkenbaarheid vergroot.
  Qua privacy denk ik niet dat de kleur van een polsbandje iets uitmaakt. Ik zou dan eerder problemen hebben met de naam van de patient op het planbord in het midden van de afdeling of aan de deur.

 6. Als een roodpolsbandje niet mag als identificatie voor Niet-Reanimeren, heb ik een (beter?) idee:
  Aan het voeteneind van het bed van een patient, moet de naam vermeld worden; Patienten die niet gereanimeerd willen worden, wordt van hen de naam in het ROOD geschreven. Valt eerder op, dan een polsbandje.

 7. Er is m.i. wél sprake van informed consent en dat polsbandje is dan een uiting van een welbewuste keuze die voor de staf een signaal is om geen verdere actie te ondernemen.Dat dit dan ook zichtbaar is voor anderen lijkt mij althans een voor de cliënt bekend gegeven.
  Hetgeen inhoudt dat hij/zij hier ook akkoord mee gaat als consequentie van de eigen keuze.
  Dit hoort allemaal bij een goede voorlichting

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.