Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anja Timmer namens PvdA over verpleegkunde

Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Anja Timmer, PvdA.

1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

De antwoorden van Anja Timmer, PvdA:

1. De bureaucratie kost verpleegkundigen en verzorgenden veel tijd die zij liever aan patiënten besteden. We moeten meer vertrouwen op de professionaliteit van de beroepsgroep. Laat de wijkverpleegkundige of huisarts dus zelf indiceren, met steekproefsgewijze controle achteraf.

2. Het is wel even genoeg met de marktwerking in de ziekenhuizen. We moeten samenhang en samenwerking belonen. De PvdA is ook tegen winstuitkering in de zorg.

3. Voor ons geldt: ‘Handen af van onze hulpverleners’. Plegers van geweld tegen zorgverleners kunnen sinds kort zwaarder worden gestraft en dat is goed. Daarnaast moet een werkgever een risicoanalyse maken van de dreiging van geweld en agressie en daarop beleid ontwikkelen. Anoniem aangifte doen moet ondersteund worden.

4. Het werk kan een stuk plezieriger worden door de bureaucratie aan te pakken, ruimte te maken voor professionals en te investeren in innovatie. En dan kunnen we allemaal ook wat langer mee.

5. Bij de bezuinigingen moeten we de zorg zoveel mogelijk ontzien. We willen via de VAR verpleegkundigen en verzorgenden invloed geven op de invulling van het werk. Ook willen we goede zorg op buurtniveau, met de huisarts en wijkverpleegkundige zij aan zij. Tot slot: mantelzorgers verdienen veel meer steun van de locale overheid.

Door: Frank van Wijck, Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.