Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anna Reynvaan Praktijkprijs voor masterclass verpleegkundig leiderschap

Carla van Kesteren, senior ic-verpleegkundige in het OLVG in Amsterdam, heeft de Anna Reynvaan Praktijkprijs gewonnen voor haar masterclass verpleegkundig leiderschap.
Senior ic-verpleegkundige Carla van Kesteren ontvangt haar prijs uit handen van Sabine Uitslag.

De Praktijkprijs werd gisteren uitgereikt door voormalig CDA-kamerlid Sabine Uitslag, tijdens de Anna Reynvaanlezing in Amsterdam.

Carla Van Kesteren onderzocht spoedsituaties en casuïstiek waarin het SIT-protocol (Spoed Interventie Techniek) een rol speelde. Zij kwam tot de conclusie dat het voor veel verpleegkundigen lastig is om hun kennis en ervaring te laten gelden. Daarom ontwikkelde Van Kesteren een masterclass verpleegkundig leiderschap, waarmee ze de Praktijkprijs in de wacht sleepte. Hiermee kunnen verpleegkundigen zich niet alleen verdiepen in de theorie van verpleegkundig leiderschap, maar wordt die kennis ook direct aan de praktijk gekoppeld door concrete voorbeelden uit het eigen werkveld met elkaar te bespreken. Dit helpt verpleegkundigen hun autonomie op de werkvloer te claimen en zorgt tegelijkertijd voor verbetering van de patiëntuitkomsten.

Wetenschapsprijs

Dit jaar is de Wetenschapsprijs gewonnen door dr. Dimitri Beeckman, met zijn publicatie ‘Towards an international language for incontinence-associated dermatitis (IAD): design and evaluation of psychometric properties of the Ghent Global IAD Categorization Tool (GLIBIAD) in 30 countries’. Voor het ontwikkelen van GLOBIAD werkte hij samen met 34 experts uit 13 landen en samen creëerden zij een gemeenschappelijke, wetenschappelijke taal voor incontinentie gerelateerde dermatitis. Hiermee kunnen de verschillende stadia van contact dermatitis in kaart te worden gebracht, wat zorgt voor toename van identificatie en classificatie van urine-incontinentie gerelateerde dermatitis. Daarnaast is ook het bijhouden van de ontwikkeling en de medische verslaglegging door GLOBIAD bevorderd.

Nursing besteedde eerder aandacht aan IAD en GLOBIAD. Dimitri Beeckman werkte aan dit premium artikel mee.

Studentenprijs

De studentenprijs gaat naar de 20-jarige Marijn Keuken, 3e jaars hbo-v student van de Hogeschool van Amsterdam, voor haar artikel ‘Van in je uppie eten knapt de patiënt niet op’. Haar aanbeveling voor betere familieparticipatie is nuttige scholing voor verpleegkundigen en zorgt voor een landelijke richtlijn op dit gebied.

Over de Anna Reynvaanlezing

De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing georganiseerd door Amsterdam UMC, in samenwerking met HvA/Amsterdam School of Health Professionals, V&VN, en TVZ-Vakblad verpleegkunde in praktijk en wetenschap. In tegenstelling tot voorgaande jaren konden dit jaar V&VN-leden voor het eerst meestemmen op de genomineerden. Vroeger telde alleen de stem van de vakjury, maar nu was de publieksstem doorslaggevend. Volgend jaar zal het thema van de Anna Reynvaanlezing ‘verpleegkundig leiderschap’ zijn.

Lees ook het inspirerende premium interview over verpleegkundig leiderschap, met Hester Vermeulen en Pieterbas Lalleman >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.