Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Anna Reynvaanprijs voor leefstijlinterventie in GGZ

Verpleegkundige Sonja van Hamersveld  won afgelopen donderdag de Anna Reynvaan Praktijkprijs met haar project ‘winst met leefstijl’. Door middel van een gezonde leefstijl doorbreekt ze de cirkel die bij GGZ cliënten leidt tot obesitas.
Anna Reynvaanprijs voor leefstijlinterventie in GGZ

GGZ- cliënten zitten vaak in een negatieve cirkel van isolement, kennistekort, ongezonde voeding en medicatie. Hierdoor lopen ze een hoger risico op obesitas, en daarmee op allerlei gerelateerde aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten. Met haar project brengt Sonja hier een positieve verandering in. De cliënt inventariseert samen met de verpleegkundige zijn leefstijl om vervolgens actie te ondernemen op de aandachtsgebieden.
Na een pilot, waar met deze methode werd gewerkt, bleek dat cliënten gezonder gingen eten, meer bewogen en daardoor gewicht verloren. Zowel cliënten als verpleegkundigen waren enthousiast.

Lovende jury
De jury was enthousiast over het project. Bij de beoordeling van de meer dan honderd inzendingen is gelet of het project origineel, actueel en geïmplementeerd is. Over ‘winst met lijfstijl’ zei de jury dat het project verschil maakt voor de cliënt en werelden bij elkaar brengt.
De twee andere genomineerden waren verpleegkundige B. Buurman met het project ‘FIT: systematische ouderenzorg in de huisartsenpraktijk’ en verpleegkundige N. de Graaf met ‘Doodsbenauwd leven’, over depressiviteit bij COPD.

Wetenschapsprijs
Naast de Praktijkprijs werd ook de Wetenschapsprijs uitgereikt. Die ging naar verpleegkundige Ronald van de Sande. Hij won de prijs met zijn onderzoek ‘Aggression and seclusion on acute psychiatric wards: effect of short-term risk’. Het onderzoek gaat over een CrisisMonitor die het gebruik van separeercellen in de psychiatrie tot 70 procent terug brengt.

Anna Reynvaan
Anna Reynvaan was een Nederlandse verpleegkundige die in 1880 tot de eerste lichting hoorde in de nieuwe opleiding tot lekenverpleegster. Later werd ze adjunct-directrice van de voorloper van het huidige Academisch Medisch Centrum. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door het AMC, de winnaars krijgen vijfduizend euro voor een studiereis of stage.

Lees meer over het project van Sonja van Hamersveld.

Lees meer over het onderzoek van Ronald van de Sande.

Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

1 REACTIE

 1. Ongetwijfeld goed bedoeld hoor, maar ik vraag me af of dit in origine niet een kwesie is(wet het haast wel zeker) dat vnl. veroorzaakt wordt door onze samenleving, de organisatie er van en m.n. de vrije markt die sociale verdeeldheid veroorzaakt,lagere sociaal economische groepen belemmert en binnen deze groepen statistisch erg veel vetzucht veroorzaakt.
  Het wordt steeds duidelijker dat een reeks gezondheidsproblemen gewoon politiek wordt bepaald en inkomstengerelateerd is.
  Iedereen wordt gepusht te consumeren,dealers van consumptie in overvloed..een volle maag geeft nog enige troost..maar je moet hem dan wel steeds bijvullen..
  Nu gaan we juist deze groep weer beleren, maar zolang de omstandigheden niet veranderen ……
  en wat goede leefgewoonten zijn dat is altijd trend geweest.
  Zo wil “biologisch”nog helemaal niet zeggen dat het gezond is(enorm veel giftig spul is heel biologisch) en wie heeft er wel eens een “oxit4bnbiologisch” ei gegeten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.