Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Anoniem aangifte doen: doorbraak voor verpleegkundigen

Het openbaar ministerie is bezig met een regeling die het voor verpleegkundigen makkelijker maakt om anoniem aangifte te doen met een speciaal nummer. V&VN, de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) en NU’91 zijn enthousiast.
Anoniem aangifte doen: doorbraak voor verpleegkundigen

Vorige week kondigde minister Opstelten van Veilgheid en Justitie aan dat anoniem aangifte doen waarschijnlijk dit jaar nog mogelijk wordt met een speciaal nummer. Dit speciale nummer wordt geen personeelsnummer of sofinummer, zegt Charlotte Menten, woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hoe de invulling wel wordt, is nog even afwachten. Daar zal minister Opstelten van Veiligheid en Justitie waarschijnlijk in september uitsluitsel over geven. ‘Denk bijvoorbeeld aan een speciaal nummer dat alleen bij de politie bekend is, zodat alleen zij kunnen nagaan dat nummer A1 van verpleegkundige die en die is. Door deze maatregel blijven het adres van de zorginstelling of de naam van de medewerker geheim.’

Meldpunt voor agressie
Frans de Voeght van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) spreekt van een doorbraak. ‘Verpleegkundigen die nu aangifte doen, komen toch met naam en toenaam in het proces-verbaal. Dat vormt voor veel verpleegkundigen een drempel. Je werkt toch in openbare ruimtes, waardoor je kwetsbaar bent. Zeker tijdens avond- en nachtdiensten.’ De NVSHV opende vorig jaar februari een meldpunt agressie voor verpleegkundigen en kreeg tientallen meldingen, waarvan zij een aantal publiceerden op een site. ‘Van de binnengekomen meldingen zijn nauwelijks aangiftes gedaan, uit angst voor represailles.’

Medewerking Openbaar Ministerie
Beroepsvereniging V&VN is blij met de aangekondigde maatregel. ‘Als dit speciale nummer voor anonieme aangifte maakt dat meer verpleegkundigen en verzorgenden aangifte durven te doen, is dat een grote stap’, aldus woordvoerder Monique Roedoe. ‘Daarvoor is echter ook de medewerking van het Openbaar Ministerie nodig, waarin de nieuwe maatregel hopelijk voorziet. Het is erg belangrijk dat we als beroepsgroep, maar ook als samenleving, agressie tegen zorgverleners niet accepteren.’

Anoniem als getuige?
Ook vakbond NU’91 is tevreden met de mogelijkheid tot anoniem aangifte doen middels een speciaal nummer. Jacqueline den Engelsman heeft wel een aantal kanttekeningen. ‘Anoniem aangifte doen is een begin, maar belangrijk is dat getuige en slachtoffer ook anoniem moeten blijven als ze later worden verhoord. Je kunt wel anoniem aangifte doen, maar als getuige en slachtoffer moet je je bij verhoor bekend maken. Als ook getuige en slachtoffer anoniem mogen blijven, spreken we pas echt van een doorbraak.’ Of dat met de aangekondigde maatregel ook mogelijk is, is onbekend. In september verwacht minister Opstelten meer te kunnen vertellen over anoniem aangifte doen.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

4 REACTIES

 1. Helaas zelf en collega’s ook veel te maken met agressie, (verbaal en non-verbaal). Maar wat wil je met de meest complexe groep van de psychiatrie.
  Maar aangifte anoniem,gaat niet werken.
  wanneer je anoniem aangifte doet, kan je beter geen aangifte doen momenteel, want dan kan er geen start gemaakt worden met strafvervolging. Ofwel je doet geen aangifte maar meld iets.
  Dat is vreselijk irri als je toch regelmatig een heftig incident hebt, wat meestal delictwaardig is.

 2. Lees alle reacties
 3. Zorg werken 1,4milj 3/4 heeft met ernstige bedreiging te maken gehad, en durfde geen aangifte te doen.
  Nu zijn er in 2011 10.000 mensen schadeloos gesteld doordat de aangifte zorg onterecht was.
  Daarnaast is de praktijk omgekeerd en bewezen dat de zorg de patiënten/bejaarden/gehandicapten mishandelt. Ofwel de zwakkere in onze samenleving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.