Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anoniem aangifte doen vaak niet mogelijk

Verpleegkundigen die slachtoffer worden van agressie zouden daar bijna nooit anoniem aangifte van kunnen doen, omdat het Openbaar Ministerie vaak niet meewerkt.
Anoniem aangifte doen vaak niet mogelijk

Dat zegt RTL Nieuws op basis van een rondgang langs ziekenhuizen en arrondissementsparketten, naar aanleiding van een oude brief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In de brief schrijft de NVZ dat beschermde aangifte (onder personeelsnummer) gewoon mogelijk moeten zijn. Vorig jaar kreeg drie op de vier ziekenhuismedewerkers te maken met agressie en geweld. 95 procent deed geen aangifte, uit angst voor represailles van de dader. 

Een eerlijk proces
Officieren van justitie kunnen zorgverleners wel beschermd aangifte laten doen, maar zouden in de praktijk vaak niet meewerken aan beschermde aangifte omdat ze bang zijn dat dit eerlijk proces in de weg staat, aldus RTL Nieuws. De officieren van justitie stellen dat een dader om zich goed te kunnen verdedigen het recht heeft om te weten wie aangifte doet. Daarom zou de naam van het slachtoffer in het dossier moeten staan. Ook speelt een rol dat het veel extra tijd kost om de slachtoffers anoniem te houden tijdens het proces.

Juridische realiteit
Het OM laat in een reactie weten zich niet in de kritiek te herkennen, en laat weten juist druk bezig zijn verruiming van de anonieme aangifte in de zorg te bekijken. ‘Wij vinden de bescherming van de slachtoffers natuurlijk ook heel belangrijk.’ Wel wijst het OM erop dat slachtoffers te maken kunnen krijgen met de juridische realiteit. Tijdens een proces zou de identiteit van een zorgverlener alsnog bekend kunnen worden, bijvoorbeeld omdat de rechter de persoon in kwestie wil horen op de zitting. Daarom moet goed bekeken worden hoe de slachtoffers beschermd kunnen worden. In maart presenteerde minister van Volksgezondheid het actieplan Veilig Werken in de Zorg. Daarin zijn onder meer stappen opgenomen om het doen van anonieme aangifte te stimuleren.

Anonieme aangifte gelukt
In februari 2011 was het voor het eerst in Nederland dat een ziekenhuis haar medewerkers wél anoniem aangifte liet doen en de rechter dat goedkeurde. Dat was naar aanleiding van een incident in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Direct na het incident nam de directie contact op met de politie en het Openbaar Ministerie. In overleg met deze instanties werd besloten dat het ziekenhuis aangifte zou doen van bedreiging en fysiek geweld. De aangifte werd gedaan door de werkgever onder vermelding van personeelsnummers en adres van het ziekenhuis.

RTL / Nursing
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.