Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antidepressivum verbetert uitkomst na CVA

Patiënten die na een cerebrovasculair accident (CVA) het antidepressivum escitalopram (Lexapro) krijgen toegediend, hebben een grotere kans op herstel van cognitieve functies zoals denken, leren en onthouden dan conservatief behandelde patiënten.
Antidepressivum verbetert uitkomst na CVA

Dat melden onderzoekers in de Archives of General Psychiatry van 1 februari 2010, zo laat Medisch Contact weten.
Ricardo Jorge onderzocht samen met zijn team de effecten van de SSRI escitalopram. Dit wordt verkocht onder de naam Lexapro. bij 129 patiënten die recentelijk een bloedig of onbloedig CVA hadden doorgemaakt. Binnen de eerste drie maanden na het CVA kregen 43 patiënten 5 tot 10 mg escitalopram per dag, 45 namen een placebo en 41 patiënten volgden Problem Solving Therapy, een programma ontwikkeld om patiënten met een depressie te behandelen. De effectiviteit werd gemeten aan de hand van scores die zijn ontwikkeld om de neuropsychologische status weer te geven.

Betere neuropsychologische scores met escitalopram
De groep die het antidepressivum kreeg toegediend, had na twaalf weken betere algemeen neuropsychologische totaalscores. Het globaal cognitief functioneren en specifieke functies zoals het visuele en verbale geheugen waren verbeterd. Ook bleven patiënten die escitalopram kregen vaker zelfstandig functioneren.

Geheugenfuncties na CVA
Dat SSRI’s deze functies verbeteren, is al eerder gebleken bij oudere patiënten met een depressie. Ook is vastgesteld dat het volume grijze stof in de frontaalkwab toeneemt als gevolg van het gebruik van antidepressiva en dat SSRI’s neuroplastische veranderingen teweegbrengen in de hippocampus, de hersenstructuur die een belangrijk rol speelt in de regulering van geheugenfuncties. NL

Arch Gen psychiatry 2010; 67(2): 187-96: Escitalopram and Enhancement of Cognitive Recovery Following Stroke

Door: redactie Nursing
Medisch Contact

Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.   

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.