Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

‘ORT wordt niet afgeschaft’

Werkgeversorganisatie NFU gaat de onregelmatige diensten niet afschaffen of flexibiliseren. Dit heeft de NFU tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC laten weten, zo meldt cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van vakbond NU’91 aan Nursing.nl.
‘ORT wordt niet afgeschaft’

‘Afgelopen weken zijn de ledenbijeenkomsten van onze bond massaal bezocht. Ook zijn er ruim 14.000 handtekeningen verzameld met de handtekeningenactie. Dit was voor ons reden om tijdens de gesprekken aan te geven dat wij niet wilden onderhandelen over de voorstellen van de NFU’, zegt De Wilde. ‘De werkgeversorganisatie heeft nu op basis van de vele handtekeningen en het massale verzet de voorstellen ingetrokken. Dat betekent dat de ort niet wordt afgeschaft.’

Flexibiliseren ort
Werkgeversorganisatie NFU maakte in de eerste onderhandelingsronde bekend de bedrijfsvoering en inzet van medewerkers van de UMC’s te willen ‘flexibiliseren’. Dit heeft gevolgen voor overwerk, bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten en onregelmatige diensten. Verpleegkundigen in het UMC zouden er met 25 procent van hun inkomen op achteruit gaan.

Protest
Verpleegkundigen reageerden massaal op het voorstel. Zo startten medewerkers van een UMC de petitie ‘Wij zijn voor behoud van onregelmatigheidstoeslag in de Universitaire Medische Centra’. Ook op Nursing.nl reageerden tientallen ongeruste en boze verpleegkundigen.

Op 11 mei worden de onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC hervat. De onderwerpen zijn dan loon, looptijd en de vernieuwingsagenda.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben wel voor het afschaffen van de ORT. Daar moet dan wel een hoger(e) salaris(schaal) tegenoverstaan. Geen variabel maandinkomen meer, maar gewoon een vast, hoger salaris. Is het ook meteen geen gedoe meer als je op oudere leeftijd minder onregelmatig gaat werken. Maar afschaffen ORT zonder daar iets tegenover te stellen kan natuurlijk helemaal niet! Dan zou ik deze maand 500 euro (netto) minder te besteden hebben…

 3. Het lijkt er op dat er de laatste tijd bij CAO onderhandelingen alleen maar wordt onderhandeld over de mate van verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.
  Waarom laten werknemers in de gezondheidszorg zo over zich heen lopen?!
  Wees je er van bewust dat je hooggekwalificeerd, complex en vaak zwaar werk doet, mag je daar ook een eerlijke boterham aan verdienen?
  Even een paar open deuren: werkgevers willen het liefst dat je gratis aan het werk gaat. Zij zeggen altijd dat zij geen geld hebben voor loonsverhoging. Ik kan je wel vertellen: als ik in de supermarkt mijn boodschappen gratis mee wil nemen omdat ik zeg dat mijn geld op is, dan gaat mij dat echt niet lukken hoor!
  Gewoon 8% loonsverhoging eisen, als je dan op 5% uitkomt dan kom je al meer in de buurt van arbeidsvoorwaarden die recht doen aan het werk dat wij 24/7 met veel inzet en betrokkenheid doen.

 4. En dan nog iets, als politiemensen minder ORT krijgen omdat ze meer in de dagdiensten gaan werken, wordt dit toch gecompenseerd en komt er een extra toelage bij hun salaris omdat ze de ort moeten missen. Politiemensen verdienen te weinig, maar wat wij in de zorg verdienen is ronduit armoedig.

 5. Het lijkt mij helemaal niet wenselijk dat er gekeken wordt naar afbouw ort, schandalig dat er aan gedacht wordt. Iedereen kiest voor zijn eigen wat het beste met zijn privesituatie gecombineerd kan worden, dat is een voordeel in de zorg dat je dit kunt, maar dat wil niet zeggen dat dit ten koste van de ort moet gaan, wat een onzin.Dit even naar aanleidng wat Thea schrijft.

 6. Even afwachten wat er als tegenprestatie wordt gevraagd.De eis was behoud ORT en prijscompensatie (2 %), dus wat moet er voot terug worden betaald?
  @Thea: flexibilisering is leuk, maar laten anderen het voortouw maar nemen. Overheid ’s avonds en in het weekend toegankelijk? Ik denk van niet. Profit sector; krijgen werknemers een betere ORT dan in de non-profit.
  En basissalaris omhoog compenseert niet datgene wat je verliest en bovendien subsidieer je de loonsverhoging van collegawerknemers die niet op onregelmatige tijden werken.

 7. en nu vooral niet denken dat we iets gewonnen hebben. Thea zegt al dat de discussie geopend is, en dat betekent dus dat over 1-2 jaar bij een volgende CAO het punt opnieuw op de agenda komt.Verpleegkundigen en Verzorgenden, pas op je knip want je baas gaat je een oor aanXXXX. Een hoger brutoloon in de zorg? hahahahahaha

 8. Het kon ook niet zo zijn dat alle medewerkers in de UMC’s op de )lijn blijven en de mensen die ORT draaien er 25% op achteruit zouden gaan. Wel is het punt flexibiliseren een maatschappelijke ontwikkeling. Het lijkt mij gewenst dat er gekeken wordt naar afbouw ort maar tegelijkertijd een hoger bruto loon. Immers er zijn nu veel mensen die door de thuissituatie juist graag avond en weekenddiensten draaien, zij sparen dus oppasgeld uit en verdienen extra.Wel moeten voor nachtdiensten en feestdagen ten alle tijden extra betaald worden.

 9. Onze kale salarissen lopen al zo gigantisch achter als je kijkt naar andere beroepen.
  (vergelijk mijn hbo-v met andere hbo opgeleiden, da’s schrikken!!)
  Ik verwacht nu toch ook een keer actie van de vakbonden dat ze met de basissalarissen voor de verpleegkundigen eens aan de slag gaan.
  En als ze aan de ORT komen, kiest straks niemand meer voor de zorg.

 10. Jammer dat mensen nog altijd niet beseffen dat ORT een enorme impact op ons lichaam heeft. (statistisch gezien is bewezen dat mensen die ORT draaien op lange termijn 10 jaar van hun levensverwachting inleveren. Het basis salaris alleen verhogen zonder kompensatie is mijn inziens niet bespreekbaar! Het is dus goed dat de onderhandelingen wat ORT betreft van tafel zijn. Niet iedereen die ORT draait heeft kinderoppas nodig?! Wat een onzin! Flexibilisatie van de maatschappij prima, maar dan mag kwaliteit ook wat kosten! Een manager komt ook niet op zondag vergaderen!

 11. ORT heeft niks te maken met oppasgeld uitsparen. (ik heb overigens geen kinderen) Onregelmatig werken is ongezond en kost energie en lang niet iedereen wil het ook. ORT was vaak nog de motivatie om het te willen. Anders wil je natuurlijk ook liever een baan in kantooruren als dat qua salariering hetzelfde zou zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.