Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

AOW-leeftijd definitief omhoog naar 67

De coalitie is het gisteravond eens geworden over een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.
AOW-leeftijd definitief omhoog naar 67

Volgens het akkoord gaat de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die vroeg begonnen zijn met werken, worden ontzien. Mensen die de laatste vijftien jaren gewerkt hebben kunnen nog wel op hun 65e met pensioen. In 2020 zal de AOW-leeftijd op 66 jaar zijn gezet. Toch stoppen op je 65e kan, maar betekent een lagere AOW.

Zwaar werk
Coalitiepartijen hebben afgesproken dat werkgevers personeel met zwaar werk na dertig jaar ander werk moeten aanbieden. Doen ze dat niet, dan betalen ze een boete waarmee het voor de werknemer mogelijk moet worden vanaf 65 met pensioen te gaan.

Verpleegkundigen
Veel verpleegkundigen vragen zich nu af hoe het kabinet de zwaarte van hun werk beoordeelt. Marian Stroetenga roept verpleegkundigen op zich hier vooral nog niet te druk over te maken. Er wordt nog bekeken in hoeverre mensen met zware beroepen en die jong zijn begonnen met werken, kunnen worden ontzien. Er bestaat nog geen standaard voor wat wel of niet een zwaar beroep is. ‘En het is ook nog maar de vraag of er überhaupt een standaard voor komt,’ zegt Marian Stroetenga van NU’91 op de website Bijzijn.

Bijzijn
Door: redactie Nursing

Ken jij iemand van 65+ die nog in de zorg werkt? Laat het ons weten!

22 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben in vergelijk met de hierboven staande zorgmedewerkers nog niet zo lang in de zorg aan het werk.
  Toch heb ik jaren als musicus gewerkt, wat ook fysiek een zwaar is. Daarnaast heb ik een aantal jaar in het onderwijs gewerkt, wat ook een zwaar is. Ik ben nu 52 en merk dat het werktempo steeds hoger moet. Daarnaast komen er steeds meer clienten/patienten met ernstige problemen die thuis moeten blijven.
  Ook ik zou na zoveel jaar werken op tijd willen stoppen. Ik werk al vanaf mijn 17e jaar.

 3. Het verbaasd mij zo wie zo, dat zondermeer men als hij 40 jaar gewerkt heeft wel al op 65 jaar in aanmerking komt voor wao. Toen ik zwanger raakte van ons eerste kindje, kon en mocht ik niet doorwekren, omdat part time toen niet toegestaan was.
  Dus heb ik ook nooit de gelegenheid gehad om 40 jaar te werken. Nu moet ik door tot 66 jaar!!

 4. In 32 jaar werken in de ouderenzorg ben ik nog niet iemand tegengekomen die in deze sector tot 65 jaar werkte.Dat kan in mijn ogen ook niet. Werken in de zorg betekend jezelf compleet wegcijferen en in dienst staan voor je medemens. De cliënt tevreden stellen en zo ook de familie en de vrijwilligers. Zij kunnen hun ongenoegen afgeven aan de verzorgende die er proffesioneel mee om moet gaan. Daarnaast nog de hoeveelheid administratie en het bijbenen van alle veranderingen in het beroep sloopt je.
  Ik ervaar dat ik minder flexibel wordt en dat wordt niet gewaardeerd. Dan kan je niet omgaan met de veranderingen?????
  Dit maakt het werk zo zwaar. Maar een verzorgende mag niet klagen. Voelt zich altijd kip lekker en heeft veel energie om de hele dag door het huis te rennen.
  Steld iedereen tevreden tot het managment aan toe.
  Dit zal wel niet onder de zware beroepen vallen.

 5. Dit kabinet zorgt ervoor dat er geen kip meer in de zware beroepen wil werken, er komen dus nog meer tekorten in de bouw de zorg etc. en als je er wel gaat werken wordt je ook nog eens keihard gestraft want je bent kapot op je 65e en moet dus daarom toch met pensioen maar je wordt dan wel gekort op de uitkering terwijl die mensen die het makkelijk kunnen volhouden wel een normale uitkering krijgen omdat zij het geluk hebben om door te kunnen werken. Is dat nu een kabinet dat regeerd voor het volk? nee zij regeren over of over de hoofden van het volk. En de werkgevers zijn de dupe want die draaien op voor meer ziektekosten en mensen die toch in de WAO terecht komen. Ik snap ook niet dat een partij als de PvdA hiermee akkort gaat want zij waren eigenlijk een partij voor de werkenden maar het zijn toch alleen maar draaikonten die zich schikken om maar mee te mogen regeren.

 6. Beste Cebe
  Natuurlijk, de onregelmatigheid vond ik ook altijd één van de vele leuke kanten van de zorg. Maar nu ik 51 ben, valt me dit soms wel heel zwaar tegen. Nachtdiensten? Een ramp! Overdag slapen? Vergeet het maar! En in de nieuwe CAO is de 55-plus regeling ook al teruggedraaid, tel daarbij op dat we tot 67 door moeten.
  En ik ben het helemaal met je eens: oudere werknemers in de zorg betekent veel ervaring aan het bed. Maar dan moet die oudere, ervaren werknemer niet zwaar overbelast en vergeetachtig zijn door slaaptekort.
  Ik moet er in elk geval niet aan denken dat ik tot 66 of 67 jaar door moet. Dat ga ik écht niet redden, en velen met mij vrees ik.

 7. Men hier denkt wel ERG positief over
  dit politieke gedraai aan een recht
  van eigen partij PvdA (Drees)
  Ik werk sinds mijn 21e via contracten
  in de zorg dus diverse werkkringen..
  Wordt dit WEL bij elkaar opgeteld nu
  ik 46 ben dus…25 jaar nu dus..
  Houdt dit in dat term zwaar werk ik na
  nog eens 5 jaar via huidige werkgever
  lichter werk krijg aangeboden danwel zij
  MOETEN mij betalen tot pensionering aanbreekt ?
  Immers; veelal grondwerk qua elastische kousen aan/uitdoen (zitten op je knieën en gebogen rug
  vind IK dan net zo zwaar als stratenmaker etc..)
  Ondanks tillift blijft er nog veel te sjouwen
  over al is het maar met de vele zware zakken
  verzadigde incontinentie-materialen..of wasgoed..
  Bovendien heb ik een baan ZONDER onregelmatige
  tijden/dagen omdat ik daar NIET voor gekozen heb
  en werkgever destijds BLIJ was met personeel
  KUNNEN KRIJGEN..

 8. Werken in verpleging tot m’n 67j zie ik zeker niet zitten. De fysieke en psychishe belasting van dit beroep ligt mij veel te hoog, en heeft echt z’n hoogtepunt bereikt!
  Ben voor mezelf bezig met een heroriëntering en kies ervoor om iets anders te gaan doen. Heb altijd graag m’n werk gedaan maar het is en blijft een zwaar beroep. Ben pas 36j en heb dagen dat ik totaal op ben, tgv dit beroep.Minder gaan werken kan ik nu niet want heb mijn euro’s nodig. Het is trouwens zo dat vpk soms minder uren gaan werken en dan tot de vaststelling komen dat dit het probleem heeft verlegd, wat ze moeten dan meerdere keren komen inspringen voor andere uitgeputte en zieke collega’s.
  Nee,met respect voor mezelf, zal ik dat mezelf niet aandoen.
  De vpk moeten de vergrijzing van de bevolking toch niet blijven bekopen.
  Overheid doe er iets aan voor zolang er nog verpleegkundigen zijn die dit beroep wel nog zien zitten. Meer betalen, meer congé, tot 55j werken.
  Nu is dit een triestig beroep waarin mensen uitgeperst worden als een citroenen, tot er geen sap meer uit- komt! Zo kan dat zeker niet verder, dit gaat echt te ver en zeker als men nu wil dat ze gaan werken tot hun 67j

 9. Ik vind het jammer, dat ik allemaal negatieve reacties lees. Er is nog niets ingevuld over wat zwaar werk is. Je werkt in de zorg, dus houd je van onregelmatigheid, en niet van ‘kantooruren’. Laten we ons nu beïnvloeden door alleen maar negatief over het besluit te zijn? Het is nu eenmaal een gegeven, dat er steeds meer ouderen zijn/komen én dat de mensen ouder wórden. Dus hierop moet geanticipeerd worden. Wie heeft er een beter idee?
  Laten we het ook positief bekijken, oudere werknemers in de zorg is ook hogere kwaliteit ivm ervaring. En voor iedereen: werk ze!!!

 10. Ik ben nu 53 jaar, ik werk 36 jaar met veel plezier. Maar ik weet het niet of ik het nog 13 jaar vol hou.
  Als je 40 dienstjaar had kon je met pensioen maar dat kan ook niet meer.Ik ben zeer benieuwd wat de vakbonden gaan doen.
  En wat is zwaar werk?????

 11. Ik heb 26 jaar gewerkt in de gezondheidszorg als verpleegkundige, Ik zit helaas in de wao ivm het korsakov syndroom, Ik wil graag aan het werk, maar ik loop steeds vast bij de arbo arts. Hij zegt= ga maar vissen als jij je verveelt?? snap jij het nog??
  Dit kan allemaal in holland???

 12. Typisch mensen achter het bureau, met hun vette salaris en nog andere bijbaantjes, om zoiets te verzinnen. Het was toch de idee van vadertje Drees om met je 65ste met pensioen te gaan? Hij (vadertje Drees)denkt tenminste sociaal, zodat je na een x-aantal jaren in dienst te zijn geweest en veel belasting cq premies voor je AOW te hebben betaald nog lekker “jong” kan genieten van je leven.

 13. ik hoor tot een generatie die weer gepakt wordt. Eerst werd de vut afgeschaft waaraan wij toch al gauw 20 jaar premie voor hebben betaald, en nu dit weer. Zelf ben ik 53 en al 34 jaar werkzaam in de verpleging. Dus zal ik als de plannen door gaan verplicht worden mij om te gaan scholen zodat ik lichter werk kan gaan doen. Mijn werkgever zal dit waarschijnlijk gebruiken om van het oudere en daardoor dure personeel af te komen.

 14. Ik ben nu 52 en werk vanaf mijn 17 jaar en 7 maanden in de zorg. Ik heb tot vorig jaar in alle diensten gewerkt op de spoedeisende hulp. Als ik 58 jaar ben heb ik 40 pensioenjaren opgebouwd. Momenteel ben ik hoofdverpleegkundige maar ook dit is in deze tijd een zware baan.Als ik tot 65 jaar moet werken heb ik 47 jaar pensioen opgebouwd. Ik denk niet dat ik van mijn pensioen zal genieten tegen die tijd. Ik heb in de de afgelopen jaren 3 nekhernia`s en rugklachten opgelopen.

 15. Net 50 geworden en werkzaam in de zorg. Er zijn bij ons wel collega’s van jong en 50+ Ben het met Marina en Andre eens ben bang als je straks geopereerd wordt door een arts van 661/2 jaar [ Dr Bibber] En dan met de auto keuring op 70 jaar komen ze er achter dat die arts niet meer bekwaam is om te rijden en de rest???
  Ik ga nu op een scooter naar mijn werk, tegen die tijd zal het wel een scootmobiel worden EEn Hoop het is een kanbinet van geen besluiten nemen maar alles voor zich uit schuivenlaten we hopen dat het met dit besluit ook zo gaat.

 16. Ik werk tot 60 jaar en ga met de flex.
  42 jaar gewerkt is dat niet genoeg?
  Dan maar wat minder geld.
  En nu heb ik de kans om wat ouder te worden.
  Ik wil ook niet met een rollator bij het werk staan.
  En grote kans dat we na 55s7suh jaararbeid vervroegd overlijden is dat de bedoeling van de vergrijzing?

 17. Ik begrijp niet dat er iemand is die het hier mee eens is! Gezien de verantwoordelijkheid, werkdruk en lichamelijke inspanning welke het beroep van verpleegkundige vergt zal dit zeker niet kunnen.
  Kan je uberhaupt nog wel met pensioen, voor je het weet ben je er niet meer.
  Laten ze maar een jaar in de zorg meelopen als ze zelf 65 zijn. Eens kijken of ze die verantwoordelijkheid, lichamelijk inspanning en werkdruk dan nog aankunnen.
  Kunnnen wergevers wel zorgen voor aangepast werk?

 18. Hier ben ik blij om werk in de zorg dan zal het zo zijn dat ik met mijn rollator naar de mensen moet om zorg te verlenen,ik voel me nu soms al oud en versleten en als er niets gedaan gaat worden aan de werkdruk zal ik dan een aangepaste rollator krijgen,hoop dat we voor 30 jaar werken in de zorg een uitzondering gaan maar dat blijft een droom want dan hoeven we niet meer zo lang en mischien waait alles over en houden we 65 aan wat ik in de zorg er uitzondelijk vindt ik zie weinig tot geen plegers die ouder zijn dan 50 jaar niet de instelling waar ik werk we houden hoop

 19. Ben benieuwd hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. Ik werk an 33 jaar. Dan kan ik nu dus lichter werk vragen als ik het goed begrijp. Nou,de werkgever ziet je aankomen als je er over begint.
  Wij kunnen dus tot 67 voor zieke patienten zorgen en daarvoor de verantwoording dragen, maar 3 jaar later moeten we bij verlenging van ons rijbewijs gekeurd worden om te kijken of we nog capabel genoeg zijn om deel te nemen aan het verkeer. Vreemd contrast, hoor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.