Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Palliatieve zorg in ziekenhuis kostenbesparend’

In acht jaar tijd zette internist-oncoloog Joep Douma een palliatief team op in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Niet alleen verbeterde de palliatieve zorg, het bleek ook kostenbesparend.
‘Palliatieve zorg in ziekenhuis kostenbesparend’

‘Onbewust onbekwaam’ zo zag Douma zichzelf en zijn collega’s als het ging om palliatieve zorg. ‘Er heerst een curatieve cultuur in het ziekenhuis’, vertelt hij op het congres Doodgewoon, palliatieve zorgverlening van afgelopen donderdag. ‘Ik keek om me heen en realiseerde me dat het onmogelijk was om dood te gaan in de high tech wereld van het ziekenhuis.’

Palliatief team
Daar wilde hij wat aan doen en hij pakte het grondig aan. Het zette een palliatief team op volgens het zogenaamde nursed based model. Douma: ‘Dat betekent dat verpleegkundigen aan het roer staan. Ze zijn op master niveau opgeleid, zodat ze kwaliteit leveren en serieus worden genomen door artsen.’ Daarnaast zette hij met zijn team een trainingprogramma op dat artsen en verpleegkundigen door het hele huis kunnen volgen. Het trainingsprogramma heeft onder andere aandacht voor gespreksvaardigheden, omgaan met emoties, symptoombestrijding en culturele verschillen.

Goedkoper
Het project bleek ook kostenbesparend, zo bleek uit een steekproef. Er werden twee onderzoeksgroepen opgesteld: een met patiënten behandeld door het palliatieve team en een met patiënten behandeld  op de reguliere manier. De kosten van de patiënt behandeld door het palliatieve team bleken 40 euro per dag lager te liggen. Bovendien bracht het team geld op door de consulten. Douma: ‘Het is goedkoper omdat de patiënt minder onderzoeken en behandelingen krijgt door goede palliatieve zorg. Door dit soort kostenbesparingen wordt zo’n project ook interessant voor de Raad van Bestuur.’

Wat er verder nog ter sprake kwam tijdens het congres:
> Suzanna van de Hunnen (50) deelde haar indrukwekkende verhaal als uitbehandelde kankerpatiënt en introduceert een nieuw woord: pallialief. Het met compassie meebewegen met de steeds verschuivende grenzen van de palliatieve patiënt.
> Theologe Mariska Overman vertelde over het belang van spirituele zorg voor de palliatieve patiënt. ‘In palliatieve zorg gaat het meer om jou als mens dan in andere facetten van de zorg. Durf je menszijn in te zetten’, gaf ze verpleegkundigen als tip.
> Verpleegkundig consulent in de medische oncologie, Ginette Hesselman, wil het palliatief redeneren stimuleren. Door complexe symptomen bij palliatieve patiënten te analyseren en vervolgens daarop te anticiperen en de beste keuze voor behandeling en zorg te maken. Bij het integraal kankercentrum Nederland kun je de besluitvormingsschijf bestellen om je daarbij te helpen.
> Marinus van de Berg vertelde over zijn ervaringen als geestelijk verzorger met palliatieve patiënten. ’Sterven is ontzettend intiem. 55 procent van de mensen waar ik kwam stierf uiteindelijk alleen, als hun echtegeno(o)t(e) net even de kamer uit was. Zorg ervoor dat je je daarom als verpleegkundige terugtrekt maar toch aanwezig bent,’ was zijn advies.

Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

3 REACTIES

  1. Sierk, je hoeft geen master te zijn om als verpleegkundige duidelijk te maken dat palliatieve zorg goedkoper dan de andere ziekenhuiszorg is maar zolang de artsen en de medische apparatuur en de pharmaceutische industrie hun deel van de koek moeten hebben in de terminale fase zal palliatieve zorg steeds in de hoek blijven zitten van de medische behandelingssfeer waar het niet thuishoort en het spijtige van al is dat de patiënt tot nu toe nog altijd een medisch-economisch gegeven is dat moet opbrengen….men zal blijven sollen met de patiënt

  2. Lees alle reacties
  3. Het zijn veel voordelen-zowel in persoonlijke als professionele sfeer.
    Meer en beter ‘aanhaken” bij de belevingswereld van de client en vooral geen verder gesol en gesleep meer met mensen.
    Ja, en kosten besparing- het zal me wat,net als alle Raden van Bestuur.
    Maar doodgaan lijkt op een toiletbezoek…je doet het liever alleen..je weet nooit of je er en ander schrik mee aanjaagt

  4. Het is prachtig wat er in dit ziekenhuis gepresteerd wordt. Beter zou zijn om de persoon naar een situatie te verplaatsen waar hij of zij geen patiënt meer is maar een persoon die in de laatste levensfase optimale zorg krijgt. Tevens vind ik het nogal tekenend vor de hirarchie dat je als verpleegkundige eerst je master moet halen voor je serieus genomen wordt door de artsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.