Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Pancaking’ regelmatig oorzaak van lekkende stoma

Ophoping van ontlasting voor de ingang van de stoma, zogenaamde pancaking, is een veelvoorkomend probleem bij stomapatiënten en kan lekkage van de stoma veroorzaken.
‘Pancaking’ regelmatig oorzaak van lekkende stoma

Dat blijkt uit een onderzoek naar stomaproblemen dat verpleegkundig consulent stomazorg Sigrun Klok van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede hield onder 195 stomadragers.

Ophopen ontlasting
Uit een analyse van vragenlijsten die de stomapatiënten invulden, bleek dat 64 procent regelmatig last had van pancaking. ‘Een stomazakje is voorzien van een ontluchtingssysteem, een koolstoffilter. Als een filter er dan gassen uit onttrekt, wordt het zakje snel vacuüm getrokken. Hierdoor ontstaat een soort platte schijf ontlasting aan de ingang van het zakje. Nieuwe ontlasting kan het zakje niet in maar kruipt achter de huidplaat en veroorzaak lekkage, waardoor huidirritaties ontstaan’, zegt Klok.

Verbeteren stomamateriaal
Pancaking kun je voorkomen door het filter af te plakken, zodat de lucht in het stomazakje blijft en het dus niet vacuüm trekt. ‘Maar dan ontstaat weer het risico dat het zakje opblaast. Dat zie je onder de kleding, dat wil je ook niet’, aldus Klok.’Je kunt glijmiddel gebruiken om ervoor te zorgen dat de ontlasting soepeler in het zakje terechtkomt. Een andere mogelijkheid is om de patiënt medicijnen te geven zodat de ontlasting dunner wordt en zich niet ophoopt aan de mond van het stoma.’ Toch vindt Klok dit geen goed idee. Zij ziet liever dat de stomazakjes zelf verbeterd worden, zodat pancaking minder voorkomt.

Andere stomaproblemen
Naast pancaking kunnen stomapatiënten te maken krijgen met andere problemen als een prolaps van de stoma, een paddenstoelvormig stoma, een teruggetrokken stoma of een necrotisch stoma. In Nursing juli-augustus zijn 14 mogelijke stomaproblemen én oplossing benoemd.

Wil je dit artikel nabestellen? Lees hier hoe je dat kunt doen.

Gelderse Vallei
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De eeuwige verwarring: je kunt een stoma niet verbeteren want de stoma zit in je huid genaaid. Het gaat hier over het STOMAZAKJE…. daar zijn fabrikanten ook druk mee bezig om de nieuwe problemen aan de stomazakjes te verbeteren. Niet de stoma zelf, daar moet je bij de chirurg voor zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.